Copiii au viata sexuala!
In urma cu un secol, parintele psihanalizei, Sigmund Freud, descoperise o teorie interesanta si bulversanta pentru toata lumea. Acesta sustinea in fata cercurilor stiintifice si nu numai faptul ca viata sexuala a oamenilor debuteaza inca din copilarie.
Aceasta teorie a devenit faimoasa si s-a transformat intr-o adevarata pista pentru cunoasterea fiintei umane in toata complexitatea sa.
In prezent, desi intreaga lume cunoaste acest adevar, multi inca se fastacesc cand vine vorba despre viata sexuala a propriilor copii.
Explorarea sexuala a propriului corp!
De foarte mici, copiii incep sa fie curiosi in ceea ce priveste corpul lor si senzatiile resimtite la nivelul acestuia. O atentie speciala o capata organele genitale.
Cei mici sunt foarte impulsionati de nevoia lor innascuta de explorare. Astfel ca, atat baieteii, cat si fetitele incep sa isi exploreze prin atingere organele sexuale.
Exista o mica diferenta. Baieteii incep mai devreme explorarea decat fetitele, deoarece, la ei, organele genitale sunt vizibile, si nu ascunse, ca in cazul fetitelor. Mai mult, baieteii pot avea chiar si erectii precoce.
Jocurile sexuale, o alta curiozitate!
Dupa ce copilul si-a cunoscut propriul corp in detaliu, incepe sa isi doreasca sa cunoasca si mai mult. Asa ca isi indreapta atentia catre corpurile celorlalti, in special catre cei de sex opus.
Baieteii devin foarte concentrati pe corpul mamei, iar fetitele incep sa priveasca mai atent corpul tatalui. Este vorba despre renumitele complexe “Oedip”, in cazul baietilor, si “Electra”, in cazul fetelor. Cu alte cuvinte, baietii “se indragostesc” de mamele lor, iar fetele – de tatii lor.
In acelasi timp, majoritatea copiilor vor avea curiozitati legate de corpurile colegilor de joaca. Adesea, parintii descopera consternati cum copiii lor stau dezbracati unul in fata celuilalt observandu-si si atingandu-si organele sexuale.
Atentie, insa! Daca parintii vor percepe situatia cu ochii unui adult, atunci, cu siguranta, vor interpreta gresit lucrurile. Aici este vorba despre curiozitatea naturala a copiilor de a explora necunoscutul. Este recomandabil sa li se explice copiilor ca le este inteleasa curiozitatea, doar ca exista metode diferite de a cunoaste ceea ce vrem sa aflam. Una dintre cele mai bune si educative metode o reprezinta cartile. Piata cartilor este deja condimentata de diverse atlase de cunoastere a corpului uman, foarte utile in educatia sexuala a copiilor.
Sfaturi pentru parinti!
Oricat de indignati ati fi in situatia in care va puteti gasi copilul atingandu-si zonele intime, va recomand sa va pastrati calmul si sa incercati sa ii focalizati atentia pe alte activitati precum un nou joc, o noua jucarie sau, de ce nu, un dialog sincer despre corpul lui.
Este bine de stiut ca educatia sexuala poate incepe la orice varsta. Incearca sa satisfaci curiozitatea copilului tau prin explicatii simple, clare si corecte.
Jocul de rol este una dintre metodele cele mai eficiente prin care copiii pot invata despre propriul corp, despre zonele intime, despre diferentele dintre fetite si baietei, despre cum apar pe lume bebelusii etc. Astfel de jocuri sunt din cele clasice “de-a mama si tata” sau “de-a doctorul si pacientul”. Insa tu poti crea si altele!
De asemenea, imaginile pot fi adevarate vehicule prin intermediul carora copiii pot calatori in taramul plin de mistere ale corpului uman.
In niciun caz copiii nu trebuie pedepsiti, rejectati sau culpabilizati pentru curiozitatile lor. In caz contrar, nu veti reusi, dragi parinti si educatori, decat sa le perturbati procesul natural de dezvoltare. Frustrarea resimtita de acestia isi va gasi rapid alinare in descarcarea energiei sexuale sau a libidoului prin alte moduri improprii: muscatul, suptul si rosul degetelor si unghiilor, comportamente agresive si atitudini negative in fata regulilor.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei