Ceaiuri interzise în sarcină
Orice femeie care află că urmează să devină mama trebuie să-și reconsidere stilul de viață. Sănătatea bebelușului devine prioritară iar mama trebuie să acorde o atenție deosebită tuturor aspectelor și obiceiurilor care l-ar putea deranja pe bebe. Astfel, spune adio țigărilor, alcoolului, mâncărurilor nesănătoase, lipsei somnului dar și multor „plăceri nevinovate” pe care ți le-ai permis până acum, printre care și consumul de ceaiuri, foarte multe dintre ele neprietenoase pe perioada sarcinii, în funcție de săptămâna de sarcina în care te afli.
Înainte de a consuma orice tip de ceai, asigură-te că ai acordul medicului și niciodată nu bea în exces.
Ceaiuri interzise cu desăvârșire în sarcină
Multe dintre ceaiurile din plante pot avea efecte negative asupra sarcinii și pot duce chiar la pierderea sarcinii.
Ceaiul verde este interzis în sarcină – conține cantități mari de cofeină și ar putea duce la reducerea absorbției de acid folic.
Ceaiul negru este interzis în sarcină: conține cofeină și are efect diuretic;
Ceaiul de pelin este interzis în sarcină: stimulează contracțiile uterine și declanșează ciclul menstrual;
Ceaiul de rostopască este interzis în sarcină: declanșează ciclul menstrual și stimulează contracțiile uterine;
Ceaiul de lemn dulce este interzis în sarcină: stimulează contracțiile uterine;
Ceaiul de ienupăr este interzis în sarcină: are acțiune emenagogă;
Ceaiul de levănțică este interzis în sarcină: declanșează menstruația și scade secreția de lapte
Ceaiul de busuioc este interzis în sarcină: stimulează contracțiile uterine și declanșează ciclul menstrual;
Ceaiul de rozmarin este interzis în sarcină: poate provoca gastroenterite și produce spasme ale intestinelor;
Ceaiul de anason este interzis în sarcină: stimulează contracțiile;
Ceaiul de tătăneasă este interzis în sarcină: poate conține substanțe toxice care pot ajunge cu ușurință la bebeluș.
Ceaiul de urzică este interzis în sarcină: acțiune emnagogă, abortivă.
Ceaiul de scorțișoară este interzis în sarcină: stimulează contracțiile uterine, efect abortiv;
Ceaiul de coadă șoricelului este interzis în sarcină: are acțiune emenagogă (stimulează fluxul sangvin).
Ceaiul de salvieeste interzis în sarcină: stimulează contracțiile uterine;
Ceaiul de cimbru este interzis în sarcină: stimulează contracțiile uterine și au funcție emenagogă.
Conform cercetărilor, există și plante care pot fi consumate în condiții de siguranță în timpul sarcinii. Aceste ceaiuri hidratează, hrănesc organismul în sarcină și reduc simptomele de greață și problemele gastrointentinale. Dacă optați pentru aceste ceaiuri, alegeți plante naturale și nu la plic, pe care să le beți în cantități reduse, alternând de la o la zi altă ceaiul pe care să îl beți.
Ceaiuri permise în sarcină
Ceaiul din frunză de zmeură
Potrivit studiilor, acest ceai scurtează travaliul și ajută la pregătirea uterului pentru naștere. Cercetările arată că poate scurta durata celei de-a două etape a travaliului, dar numai cu aproximativ 10 minute.
Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă ajută la calmarea problemelor digestive: ameliorează gazele, greața, sau arsurile la stomac.
Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul este una dintre cele mai studiate plante în timpul sarcinii. Cercetările sugerează că reduce greața și vărsăturile, dar, atunci când plantele sunt consumate uscate, nu trebuie să depășească 1 gram pe zi.
Ceaiul balsam de lămâie
Acest ceai are un efect calmant și este utilizat în mod obișnuit pentru ameliorarea anxietății, iritabilității și insomniei.
Ceai de mușețel
Mușețelul conține calciu și magneziu și are prorpeietati antiinflamatoare, relaxante și antioxidante.
Ceaiuri care stimulează lactația
Alăptarea este esențială pentru sănătatea copilului, însă, dacă te afli în incapacitatea de a-i oferi hrană suficientă de la sân, află că sunt numeroase plante care pot stimula lactația, recomandate atât în sarcină, cât şi după naştere.
Ceaiul de anason – îmbunătățește digestia și stimulează lactația, calmează colicile, crampele și durerile abdominale ale bebelușului.
Ceaiul de schinduf – sporește procesul lactației și, în plus, îmbunătățește metabolismul mamei, fiind un tonic general care crește rezistența organismului.
Ceaiul de chimen – stimulează lactația și îmbunătățește calitatea laptelui.
Ceaiul de fenicul – fructele de fenicul sunt recomandate în perioada alăptării, fiind cunoscute în ceea ce privește efectul instalării lactației, tratând totodată majoritatea problemelor gastrointestinale atât ale mamei, cât și ale bebelușului.
Ceaiul de frunze de zmeură – stimulează foarte eficient lactația și ajută uterul să se contracte și să-și revină la dimensiunile inițiale, după naștere.
Infuzia se prepară din două lingurițe de ceai la 200 ml de apă fierbinte și se lasă 10 minute acoperit. Se consumă câte 3-4 căni pe zi.
De ce este interzis consumul acestor ceaiuri în sarcină?
Pentru a evita complicațiile care pot fi provocate de ingestia anumitor ceaiuri interzise în sarcină, este indicat să cereți sfatul medicului care vă urmărește sarcina și unui nutriționist. Consumate în cantități mari, multe dintre plantele folosite în ceaiuri pot fi dăunătoare, crescând șansele de avort spontan, sângerări, travaliu prematur sau greutate mică la naștere.
Este important să alegeți ceaiuri de calitate, organice, din surse sigure, pe care să la consumați cu moderaţie.
Farmaciile Catena sprijină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin oferirea cardului Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.