Ce trebuie sa stim despre pilulele pentru potenta
Cele mai frecvente disfunctii sexuale masculine sunt scaderea libidoului, disfunctia erectila si disfunctia ejaculatorie (inclusiv ejacularea precoce la barbati cu varsta intre 18 si 59 ani). Incapacitatea de a obtine si mentine o erectie suficienta pentru un contact sexual satisfacator afecteaza pana la o treime dintre barbatii adulti. Disfunctia erectila este comuna la barbatii cu tulburari sistemice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boala cardiaca ischemica si diabet zaharat, si prevalenta acesteia creste cu varsta.
Principii generale
Terapia disfunctiei sexuale la barbati are ca scop imbunatatirea libidoului, asigurarea capacitatii de a dobandi si sustine erectia si tratarea ejacularii precoce.
Pentru barbatii cu disfunctie erectila, primii pasi includ:
• Identificarea cauzelor aparitiei, inclusiv medicamente, cum ar fi antidepresive sau medicamente antihipertensive;
• Identificarea si tratarea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi fumatul, obezitatea, hipertensiunea, dislipidemia si modificari ale stilului de viata;
Pentru terapia medicala de prima linie sunt recomandati inhibitori de 5-fosfodiesteraza (5PDE) datorita eficacitatii lor, a usurintei la utilizare si a efectelor secundare acceptabile. Sildenafilul, vardenafilul, tadalafilul si avanafilul par a fi la fel de eficiente, dar tadalafilul are o durata mai lunga de acțiune.
Efecte adverse si precautii
Cardiovasculare: Sildenafilul are doua actiuni cardiovasculare importante la pacientii cu boala cardiaca: este un vasodilatator care poate scadea tensiunea arteriala si poate interactiona cu nitratii.
Inhibitori 5PDE sunt contraindicati la barbatii care iau nitrati de orice forma, in mod regulat sau intermitent, putand duce la hipotensiune arteriala severa. Tratamentul cu nitrati ar trebui amanat in cazul in care barbatul a utilizat un 5PDE si dezvolta dureri in piept.
Dozele mai mari de inhibitori 5PDE sunt utilizate pentru pacientii cu hipertensiune pulmonara ca monoterapie sau in combinatie cu alti agenti.
- Reactii adverse frecvente – reactiile adverse asociate cu sildenafilul sunt legate de proprietatile sale vasodilatatoare: cefalee, dispepsie, congestie nazala.
- Efecte vizuale – sildenafilul determina ocazional „vedere albastra” la cca. 3% din barbatii tratati cu sildenafil, dureaza doua-trei ore si dispare spontan.
Efectele pe termen lung ale sildenafilului asupra functiei vizuale sunt necunoscute. In acest moment, monitorizarea functiei vizuale nu pare a fi necesara la omul de rand, fara boli retiniene cunoscute.
Pierderea auzului – utilizarea sildenafilului, vardenafilului, tadalafilului a fost asociata cu cazuri rare de pierdere brusca a auzului. Pierderea auzului este, de obicei, unilaterala, apare in primele 24 de ore de la administrare si este temporara la aproximativ o treime dintre pacienti.
Se recomanda ca antagonistii alfa-adrenergici sa nu fie utilizati concomitent cu inhibitori ai 5PDE (din cauza potentialului hipotensor), cu exceptia tamsulosinului (0,4 mg/zi), care pare a fi administrat in siguranta impreuna cu tadalafilul.
In cazul utilizarii de inhibitori 5PDE la pacienti cu terapie stabila de alfa-blocante, inhibitorii 5PDE ar trebui sa fie folositi la cea mai mica doza posibila.
Terapia de substitutie cu testosteron se recomanda numai la barbatii cu hipogonadism documentat.
In ejacularea precoce sunt utilizati, ca tratament de prima linie, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei si clomipramina, ca terapie de linie a doua.
Specialistii Catena recomandata Potent Forte, supliment alimentar pentru potenta. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie