Ce știi despre sterilet?
În primul rând, dincolo de părerile pro sau contra folosirii steriletului, acesta este o opțiune de luat în seamă atunci când vorbim despre contracepție.
Acest dispozitiv intrauterin are de regulă formă literei „T” și a devenit popular în anii ’70. Având în vedere câte opțiuni există în prezent pentru a evita o sarcina nedorită, este esențial să te informezi și să alegi cea mai potrivită metodă. Alt aspect important de menționat este acela că steriletul trebuie introdus și scos doar de către un medic ginecolog, cu sau fără anestezie.
Are o eficiență de 99% și poate fi purtat de la 5 la 10 ani
Steriletul poate fi folosit atât de femeile care au născut deja cât și de cele care nu au născut încă, în cazul celor din a doua categorie putând să apară, în unele situații, dureri și crampe după implantarea dispozitivului. Există două tipuri de sterilet: cel pe baza de hormoni și cel din cupru. Ambele variante au același scop, cel de a ataca și de a distruge spermatozoizii.
Rata de succes a utilizării acestui dispozitiv este de circa 99%, aproximativ aceeași eficacitate cu cea a pastilelor anticoncepționalele. În funcție de tipul steriletului și dacă nu există complicații, poate fi purtat pentru o perioadă lungă de timp, de la cinci până la zece ani. Este o metodă preferată de multe femei, pentru că nu mai trebuie să stea cu grija zilnică a administrării pilulelor contraceptive.