Lista alimentelor interzise in sarcina
Nu-i asa ca pentru minunea ce iti creste in pantec esti capabila sa renunti la tot ceea ce inseamna nesanatos si interzis? Sunt convinsa ca orice mama responsabila este dispusa la orice sacrificu pentru puiul ei. Atitudinea viitoarei mamici este extrem de importanta in ceea ce priveste sanatatea si dezvoltarea normala a fatului.
Pentru asta, bebelusul din burtica are nevoie ca mamica lui sa adopte un stil de viata sanatos si corect si sa-i ofere necesarul de substante nutritive. In ciuda poftelor pe care le ai pe perioada sarcinii, trebuie sa fii constienta in orice moment ca ceea ce este toxic pentru tine, este si pentru copilul tau. Din acest motiv, este recomandat sa incerci sa eviti anumite alimente din meniul tau zilnic.
Alimente interzise in timpul sarcinii
– Branzeturile si in special cele care contin mucegai pot transmite anumite bacterii periculoase, precum listeria care poate provoca o toxiinfectie alimentara. Nedepistata la tip si netratata corespunzator, aceasta toxiinfectie poate pune viata fatului in pericol;
– Ouale crude, mancarurile si sosurile facute cu oua crude prezinta riscul infectiei cu salmonella. Nu renuntati definitiv la oua, insa aveti grija sa fie bine gatite;
– Laptele, in general, aduce doar beneficii sanatatatii, asa ca nu trebuie sa fii surprinsa ca se afla in lista noastra. Ne referim strict la produsele lactate si la laptele nepasteurizat, care prezinta un risc major de a fi contaminat cu listeria;
– Evita, pe cat posibil, toate tipurile de pateuri, inclusiv cele vegetale, intrucat contin vitamina A in exces si pot imbolnavi fatul;
– Carnea gatita insuficient trebuie evitata pe cat posibil. Consuma toate tipurile de carne, cu conditia sa fie bine gatita si sa nu prezinte urme de culoare roz sau rosie. Mare atentie la carnea gatita la gratar si carnea tocata. Carnea cruda prezinta riscul infectarii cu salmonella, E-coli sau toxoplasmoza;
– Ficatul si produsele din ficat sunt o sursa bogata de vitamina A, care, consumata in exces, poate provoca malformatii fatului;
– Fructele de mare si pestele gras sunt, de asemenea, alimente interzise in sarcina. Rechinul, tonul, pestele spada sau merluciul contin cantitati mari de mercur, un factor de risc pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului;
– Fructele si legumele nespalate influenteaza riscul infectiei cu toxoplasmoza, extrem de periculoasa atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru cea a bebelusului;
– Alimentele sarate, condimentele si dulciurile concentrate;
– Alcoolul si tutunul;
– Mezelurile afumate;
– Alimentele grase;
– Cafeaua si celelalte bauturi puternic cofeinizate este recomandat a fi consumate cu moderatie, intrucat favorizeaza anemia si nasterea prematura.
Sfaturi pentru o alimentatie corecta in sarcina:
– Ai grija la igiena, spala-ti mainile atat inainte cat si dupa pregatirea mesei;
– Evita sa mananci in locuri care nu iti prezinta incredere;
-Verfica intotdeauna termenul de valabilitate al produselor;
– Nu incalzi acelasi preparat de doua ori la rand;
– Alege o dieta echilibrata;
– Dormi cel putin opt ore pe noapte si fa miscare;
– Relaxeaza-te si stai deoparte de sursele de stres;
– Nu uita de controalele regulate la cabinetul medicului ginecolog.
Sursa: nhs.uk
Text: Alexandra Lupu