7 idei să-ţi ţii copilul ocupat când munceşti de acasă
Munca de acasă are și avantaje și dezavantaje în mod egal, dar când vine vorba de munca cu copil mic în brațe, balanța tinde să se încline mai mult către dificultăți, asta nu pentru că sunt dificili cei mici, ci mai mult pentru că odată ce piticul vă vede acasă, îi este aproape imposibil să nu vă întrebe 1000 de lucruri sau să nu solicite cu delicatețe (sau cel mai probabil fără) atenția.
Chiar și așa, orice părinte știe că un copil care este prins într-o activitate, chiar și 20 de minute de liniște înseamnă un task îndeplinit cu succes pentru job, deci toată lumea-i mulțumită.
7 idei pentru a ține copilul ocupat, sub ochii tăi, cât îți îndeplinești sarcinile de serviciu
- Puzzle-uri. Indiferent de vârstă, copiii adoră să termine un puzzle. Pentru ei, imaginea finalizată, cu mânuța lor, este cea mai mare recompensă. Să nu credeți însă, că cel mic se naște cu această pasiune! În timpul liber trebuie să completați puzzle-uri împreună, să îi lăsați să își aleagă modele preferate și să îi încurajați continuu. Pentru fiecare vârstă există un model optim.
- Joaca cu gheața. Seara, puneți într-o pungă câteva jucării micuțe și apă la congelator. În momentul în care vreți câteva momente de liniște, puneți într-un lighean gheața și dați copilului un ciocan mic, având ca scop „salvarea jucăriilor din ghețar”.
- Vânătoarea de comori. Ascundeți prin casă câteva bunătăți (jeleuri, jucării micuțe, fructe) și dați indicații verbale astfel încât să găsească comoara. Încercați să oferiți indicii care sunt greu de deslușit.
- Transfer de apă în alt recipient, folosind un burete. Copiii iubesc joaca cu apa, așa că folosind 2 castroane, 1 burete și apă, poți să îl ții ocupat câteva zeci de minute. Cerința e simplă: mută apa dintr-un castron în celălalt, folosind doar buretele.
- Pictură. Folosind unelte atipice pentru a picta, roagă-l pe cel mic să facă cât mai multe tablouri pentru a deschide un „muzeu”. Poate să picteze cu bețișoare de urechi, cu paste, cu frunze etc. Fiecare tablou trebuie să aibă un titlu!
- Trasee cu obstacole. Învățați piciul să își contruiască propriile trasee, respectând siguranța și ferindu-se de pericole, dar astfel încât să fie distractiv și interesant. Casa poate să devină un loc de joacă prin care orele de muncă ale părinților să treacă distractiv și educativ.
- Joaca de-a inginerul. Provocați micuțul plin de imaginație să construiască câte o locuință pentru personajele preferate din desene animate, folosind materiale și jucării pe care le are prin casă. Cand termină, rugați-l să vă dea indicații pentru a descoperi cui îi aparține casa.
Copil plictisit și casă ordonată? Mai bine nu!
Când cel mic trebuie să își umple timpul cu activități până când terminați munca, renunțați la așteptările nerealiste în a avea o casă fără de cusur. Dacă joaca copilului nu este periculoasă, nu distruge iremediabil bunurile casei, atunci relaxați-vă puțin! Dacă îl certați pentru orice urmă de dezordine, îi tăiați de la rădăcină curiozitatea și iubirea pentru descoperire.
Lăsați la îndemână cârpe și achiziționați mătură mică, pentru mâini de copii și încurajați micuții să strângă dezordinea singuri, dar nu ca pedeapsă, ci ca ceea ce e normal și de bun simț să se întâmple într-o casă locuită.
Televizorul – o resursă folosită cu echilibru de către părinţi
Televizorul, aparent inofensiv, folosit în exces poate deveni mai mult nociv, mai ales în cazul copiilor foarte mici. Recomandarea universală e ca micuții mai mici de 2 ani să nu aibă deloc acces la televizor și orice alt device pentru că le afectează dezvoltarea, iar restul controlat, în cantități reduse.
Pandemia și obligativitatea serviciului de acasă împing părinții fără ajutor să lase copiii mai mult în fața ecranelor, și deși nu este recomandat, dacă momentele de uitat la televizor se îmbină cu activitățile educative, timpul petrecut cu familia și timpul petrecut în aer liber, se poate ca efectele negative să fie controlabile.