Vacanță sigură în pandemie. Cât de greu poate fi?
Sunt foarte mulți oameni care încep să-și facă, dacă nu și-au făcut deja, planuri pentru vacanța sau vacanțele din 2021. Pandemia care s-a declanșat anul trecut a schimbat extrem de mult mersul firesc al lucrurilor, însă turismul trebuie să meargă mai departe. Este atât interesul persoanelor care câștigă din turism, cât și al celor care își cheltuiesc mare parte din bani pentru a ajunge în locuri frumoase și pentru a petrece momente memorabile în concedii.
A merge în vacanță în condițiile atât de stricte pe care le-au impus majoritatea țărilor, îi face pe cei mai mulți să se mai gândească o dată atunci când își planifică traseul și, de foarte multe ori, să se răzgândească și să amâne sau să își reconsidere opțiunile.
Din cauza conjuncturii este diferit, dar nu imposibil
Dacă ai impresia că nu te vei mai putea distra în același fel ca și până acum, ei bine este foarte posibil să ai dreptate. Cu toate acestea, nu e imposibil să ajungi în destinații splendide. În cazul în care nu mergeai doar pentru atmosfera din cluburile de noapte, să știi că sunt cafenele și restaurante deschise, iar peisajele nu s-au schimbat.
Probabil că ai auzit de tot felul de restricții de călătorie, de zboruri anulate, ceea ce este de asemenea adevărat. Coronavirusul încă își face de cap, așa că foarte mulți oameni aleg să nu plece neapărat foarte departe de casă. Își petrec vacanțele în țara de origine, respectând pe cât posibil distanțarea socială și normele de igienă care se impun.
Ce trebuie să verifici obligatoriu înainte de toate?
Primul pas, înainte de întocmirea oricărui plan, asigurați-vă că situația în locul de destinație este una care să permită deplasarea. Interesați-vă despre numărul cazurilor de îmbolnăvire din ultimele zile și săptămâni, informați-vă în legătură cu restricțiile pe care le impun autoritățile din regiunea respectivă și ce condiții trebuie să îndepliniți pentru ca totul să decurgă fără probleme.
În cazul în care vreți să mergeți într-o altă țară, interesați-vă dacă aveți nevoie de dovadă că ați făcut testul sau vaccinul. Trebuie să vă asigurați și că nu veți întra automat în carantină atunci când ajungeți acolo. Este recomandat să vă notați datele de contact ale ambasadelor sau consulatelor României, atât din țara de destinație cât și din țările pe care le tranzitati.
Ce trebuie să evitați?
Un aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere este acela de a nu face rezervarea înainte de a vă asigura că pensiunea sau hotelul respectiv respectă măsurile de siguranță obligatorii. Nu merită să descoperiți aceste nereguli abia când ajungeți la destinație și să fiți stresați, în loc să vă bucurați de relaxarea la care sperați.
Ideal ar fi să evitați pe cât posibil spațiile comune și locurile aglomerate. Campingurile pot fi o soluție pentru cei care preferă un spațiu de cazare deschis. Poți păstra o distanță suficient de mare de alți turiști, interacțiunea se face în aler liber – atunci când există – și asta scade riscul transmiterii bolii. Într-adevăr, aici intervine altă problemă, cea a grupurilor sanitare, care în astfel de locuri de cazare sunt la comun. Chiar dacă totul pare curat iar regulile de igienă par respectate, evitați să vă bazați doar pe protecția asigurată de alții. Folosiți cât mai des dezinfectant, atât pentru camera de hotel cât și pentru mașină pe care, poate, o închiriați.
În ce fel trebuie să vă comportați dacă aveți și copii?
În primul rând, trebuie supravegeati cu mai multă atenție decât în mod normal, pentru că tind să nu fie atât de atenți la regulile care trebuie respectate în pandemie. Copiii pot să atingă foarte multe dintre suprafețele contaminate, atât în aeroport și în mijloacele de transport în comun, cât și la locurile de joacă special amenajate pentru ei. Este recomandat să aveți dezinfectant mereu la îndemână, și pentru dumneavoastră și pentru copii, și să țineți cont să va spălați pe mâini de câte ori este necesar.
În situația în care copiii sau un alt membru al familiei se află într-o situație de risc, cel mai bine ar fi să amânați plecarea. În cazul în care dumneavoastră sau copiii aveți simptome sau știți că ați intrat în contact cu persoane infectate, din păcate va fi nevoie să amânați vacanța până la însănătoșire.
Ce puteți face dacă apar probleme?
Chiar dacă este neplăcut, va trebui să aveți în vedere posibilitatea în care puteți să va îmbolnăviți în timpul vacanței. Poate fi vorba despre dumneavoastră, despre un membru al familiei sau al grupului. Ar putea fi nevoie de internare, iar cei neinfectati să fie nevoiți să se izoleze. Riscurile sunt semnificativ mai mici dacă respectați normele de ingienă și de distanțare socială necesare în acest context. Asigurarea privată de călătorie este o opțiune foarte bună pentru cei care aleg să își petreacă vacanțele în străinătate pe timp de pandemie, pentru că poate fi utilă în cazul în care apar probleme de sănătate – de exemplu, v-ar putea ține departe de unități medicale prea aglomerate.
Este bine să fiți prevăzători și să aveți suficiente măști, medicamente și dezinfectant în bagaje atunci când porniți la drum. Veți avea mai puține cumpărături de făcut la destinație, evitând astfel aglomerația. În cazul nefericit în care ajungeți să fiți nevoit să stați în carantină – posibil la reintorcerea în țară – calculați și perioada de izolare necesară pentru protejarea persoanelor cu care intrați în contact atunci când reveniți din vacanță.
Așadar, chiar dacă implică mai multă bătaie de cap din cauza conjuncturii, vacanța nu trebuie neapărat evitată. Oamenii au nevoie de relaxare și viața trebuie să meargă înainte, cu tot cu noile reguli.