Uscaciunea vaginala: cauze si tratament
Uscaciunea vaginala este o problema des intalnita la femeile aflate la menopauza, desi lubrifierea insuficienta a vaginului poate aparea la orice varsta. De obicei, ea traduce o hipoestrogenemie insotita de atrofia mucoasei vaginale. In mod normal, vaginul este lubrifiat in mod natural, lubrifierea crescand in timpul actului sexual, datorita hipervascularizatiei zonei respective. Totusi, schimbarile hormonale asociate cu menstruatia, varsta, nasterea, alaptarea sau infectiile vaginale pot afecta nivelul de lubrifiere.
Simptome
Uscaciunea vaginala poate fi acompaniata de senzatie de mancarime, arsura, durere sau sangerare la contactul sexual si poate uneori sa asocieze infectii urinare recurente.
Cauzele lubrifierii insuficiente a vaginului
Printre cauzele principale ale uscaciunii vaginale se numara reducerea nivelurilor de estrogeni din organism. Acest lucru se poate intampla in cazul femeilor aflate la menopauza sau in perioada perimenopauzala. De asemenea, dupa nastere, datorita furtunii hormonale, in special in cazul in care pacienta alapteaza, apare o scadere a libidoului si o lubrifiere insuficienta a vaginului. Si in cazul unor anumite afectiuni imunologice sau al extirparii chirugicale a ovarelor sau a terapiilor specifice pentru cancerul de ovar sau cancerul mamar, nivelurile de estrogeni din organism pot scadea. De asemenea, consumul cronic de tigari poate scadea nivelul de estrogen din organism. Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru raceala sau antialergice, pot de asemenea sa scada lubrifierea vaginala prin efectul lor decongestionant sistemic. Nu in ultimul rand, un obicei frecvent adoptat de femei de toate varstele este dusul vaginal. Acesta nu numai ca poate provoca uscaciune vaginala prin schimbarea pH-ului local, dar afecteaza si flora locala saprofita, lasand loc florei patogene sa prolifereze, ajungandu-se la infectii vaginale recurente.
Tratament
In general, tratamentul vaginal topic este mult mai eficient decat tratamentul estrogenic sistemic administrat pe cale orala sau sub forma de plasturi. Prin aplicarea locala de estrogen, absorbtia sistemica este minima. De asemenea, administrarea topica de estrogen nu creste nivelul de testosteron din organism asa cum o face estrogenul sistemic, contribuind astfel la mentinerea functiei sexuale normale. Totusi, pentru femeile aflate la menopauza, estrogenul sistemic combinat cu progestative poate deveni o solutie mai potrivita. Terapia trebuie intotdeauna sa fie individualizata de catre medicul ginecolog in functie de particularitatea fiecarui caz. In cazul uscaciunii vaginale resimtite in cadrul actului sexual, se pot folosi lubrifianti pe baza de apa. Uneori, o atentie sporita acordata preludiului poate rezolva problema. De asemenea, se recomanda evitarea folosirii de parfumuri sau sapunuri parfumate.
Daca experimentati senzatie de uscaciune vaginala sau orice forma de disconfort vaginal, este bine sa va adresati medicului ginecolog pentru ca acesta sa poata individualiza terapia potrivita pentru fiecare pacienta.
Text: Dr. Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica-ginecologie