Tipuri de anticonceptionale
Contraceptivele orale sunt o forma sigura de contraceptie. FDA (Food and Drug Administration) a stabilit, pentru femeile fumatoare, o limita de varsta superioara de 35 ani si, pentru femeile nefumatoare, o limita de 40 ani. Cel mai important mecanism pentru asigurarea contraceptiei este inhibarea hormonului luteinizant (LH), astfel ca ovulatia nu se produce. Un alt mecanism de actiune contraceptiva este supresia foliculogenezei ovariana (prin supresia secretiei hipofizare a hormonului foliculostimulant – FSH).
Spre deosebire de pilulele contraceptive orale fara estrogen, cele doar pe baza de progesteron nu inhiba constant ovulatia. Prin urmare, efectele acestor contraceptivelor se rasfrang mai ales asupra mucusului cervical si endometrului, care sunt factorii critici in prevenirea conceptiei si care impiedica sperma sa treaca prin canalul cervical. Exista doua tipuri de contraceptive orale: pastile combinate care contin estrogen si progesteron (COC) si pilule numai cu progestativ („mini-pilule”).
Contraceptivele orale combinate – ce trebuie sa stim?
Pastilele combinate sunt ambalate in folii de cate 21 de pastile sau 28 de pastile, dintre care ultimele 7 tablete fara actiune contraceptiva. Astfel, se administreaza fie 1 pilula/zi timp de 21 de zile, apoi in urmatoarele 7 zile apare sangerarea de privatie ce mimeaza ciclul menstrual normal, fie 1 pilula/zi timp de 28 de zile si astfel femeia incepe o noua folie imediat dupa terminarea primei folii.
Pastilele mono versus multifazice: In functe de proportia etinilestradiol/progesteron din pilulele combinate, acestea pot fi monofazice, bifazice sau trifazice. In functie de doza de etinilestradiol din compozitie, pilulele pot fi: normodozate, minidozate sau microdozate.
Pastilele monofazice contin aceeasi doza de estrogen si progesteron in fiecare dintre cele 21 de pastile. Pastilele bifazice contin o doza fixa de etinilestradiol si o doza crescanda de progestativ. Preparatele trifazice contin doze diferite de progesteron sau estrogen.
Forme particulare de contraceptie combinata:
1. In ultimul timp, a aparut o forma particulara de contraceptie care, pe langa doze de estrogen si progesteron, include si acid folic, recomandat pentru toate femeile cu potential reproductiv pentru a preveni defectele de tub neural.
2. Plasturele contraceptiv – Un plasture transdermic contraceptiv este o metoda noua pentru furnizarea contraceptiei hormonale. Plasturele se schimba o data pe saptamana, timp de trei saptamani, urmat de o saptamana fara plasture transdermic.
3. Un inel contraceptiv este, de asemenea, disponibil si este purtat intravaginal timp de trei saptamani pe luna.
Contraceptivele numai pe baza de progesteron
Reprezinta o optiune pentru femeile la care estrogenul continut este fie contraindicat, fie provoaca probleme de sanatate suplimentare. Pastilele numai cu progestativ sunt rareori prescrise, cu exceptia femeilor care alapteaza. In contrast, formele parenterale de progesteron sunt prescrise frecvent. In plus fata de pastilele pe baza de progestativ, exista si alte tipuri de contraceptive numai cu progestativ care includ: injectii progestative, implanturi progestative si contraceptie intrauterina.
Contraceptivele pe baza de progesteron sunt distribuite in cutii cu 28 de pastile active, care sunt luate in mod continuu (neexistand intervalul de 7 zile fara pastile sau cu pastile inactive hormonal).
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie