Ce sunt ovulele contraceptive?
Desi, in prezent, exista o multitudine de alternative contraceptive pentru a evita aparitia unei sarcini nedorite, anual, peste 1 milion de femei raman insarcinate fara sa doreasca o sarcina. Peste 60% dintre acestea opteaza pentru oprirea sarcinii prin avort la cerere. De asemenea, in tara noastra, in ultimul timp, din pacate s-a inregistrat o rata crescuta de sarcini la pacientele minore. Inceperea precoce a vietii sexuale, lipsa de educatie si de informare, lipsa comunicarii in familie au ca rezultat inmultirea acestor cazuri.
Variantele de contraceptive comercializate in tara noastra sunt multiple.
Putem astfel vorbi despre metode contraceptive hormonale, aici incadrandu-se pilulele contraceptive (anticonceptionale), inelul vaginal, plasturele hormonal, implantul hormonal sau steriletul cu hormoni integrati.
Metodele contraceptive nehormonale
Metodele contraceptive nehormonale includ steriletul si metodele contraceptive de bariera, cel mai frecvent utilizat fiind prezervativul. Tot in aceasta categorie intra diafragma, prezervativele feminine si spermicide sub diverse forme: ovule contraceptive, spuma, jeleu spermicid, crema, burete sau film. De asemenea, exista metode contraceptive definitive: sterilizarea chirurgicala (legarea trompelor) sau sterilizarea histeroscopica tubara.
Ovulele contraceptive fac parte din categoria contraceptivelor de bariera, ele inserandu-se in vagin inaintea actului sexual, cat mai adanc posibil. Ovulele contraceptive au in componenta lor spermicide cu rol de a distruge spermatozoizii. Multe dintre substantele spermicide au si efect bactericid si virucid.
Dupa insertie, sunt necesare 10 minute pentru ca acestea sa se topeasca si sa formeze o bariera protectoare cu efect spermicid. Odata pozitionat in vagin, dupa cele 10-15 minute necesare topirii, ovulul are efect protector pentru maximum o ora. Daca are loc un contact sexual suplimentar, este necesara administrarea altui ovul. Practic, prin topire, ovulul formeaza o bariera de spuma intravaginal cu efect intens spermicid. Nu sunt necesare spalaturi vaginale ulterioare pentru ca spuma formata se va elimina gradual pe parcursul urmatoarelor ore. Mai mult de atat, dusurile vaginale sunt contraindicate pentru a nu diminua puterea contraceptiva. Daca sunt folosite corect si regulat, ovulele contraceptive vaginale au o eficienta asemanatoare cu cea a diafragmei. Totusi, rata de esec poate merge pana la 15-20%/an.
Avantajele folosirii de ovule intravaginale contraceptive
Avantajele folosirii de ovule intravaginale contraceptive ca metoda de protectie impotriva sarcinilor nedorite sunt pretul accesibil, se pot procura fara prescriptie medicala, nu au contraindicatii majore si confera protectie de pana la 1 ora dupa insertie.
Dezavantajele folosirii ovulelor contraceptive
Dezavantajele folosirii ovulelor contraceptive sunt reprezentate de lipsa de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Mai mult de atat, folosirea zilnica a acestei metode contraceptive poate creste riscul de contractare a HIV.
Alt dezavantaj al folosirii ovulelor contraceptive il reprezinta faptul ca trebuie inserat cate un ovul inaintea fiecarui contact sexual. Totusi, insertia multipla pe perioada unei zile nu este recomandata, iar substantele ce intra in componenta ovulelor pot fi intens iritante pentru mucoasa vaginala si peniana, mergand pana la alergii. Nu in ultimul rand, rata de esec destul de ridicata a acestei metode contraceptive pare sa fie dezavantajul cel mai important.
Folosirea in paralel a altei metode contraceptive creste procentul de eficienta (ex: folosirea in asociere cu diafragma sau prezervativul).
Text: Dr Andreea Stavri
Medic specialist obstetrica-ginecologie