Schema de vaccinare nationala la bebelusi
Vaccinul este un preparat biologic cu proprietati antigenice al carui scop este inducerea unui raspuns imun persoanei careia ii este administrat. Efectul ideal este acela de a obtine o eficienta postvaccinala maxima cu efecte adverse minime.
Efectele adverse
Efectele adverse sunt precoce sau tardive, locale sau generale. Printre cele locale se numara inflamatia si tumefactia la locul inocularii, iar dintre cele generale, cele mai dese sunt febra postvaccinala, scaderea apetitului si iritabilitatea.
Vaccinurile antiinfectioase se clasifica in functie de continut in vaccinuri ce contin microorganisme vii atenuate, microorganisme inactivate, vaccinuri ce contin componente microbiene purificate, componente microbiene conjugate proteic sau proteine obtinute prin inginerie genetica.
Pentru minimizarea efectelor secundare, locale si sistemice, au fost inlaturate din schema de vaccinare formele celulare sau activate ale unor vaccinuri. Astfel, in cazul vaccinului antidiftero-tetano-pertusis, componenta pertusis a vaccinului actual este acelulara, vaccinul devenind DTaP. Vaccinarea antipoliomielita este si ea un exemplu. Incepand cu anul 2008, in Romania vaccinarea se realizeaza pe cale injectabila cu un vaccin polio inactivat, cel cu administrare orala fiind inlaturat.
Calendarul de vaccinare aprobat in Romania pentru anul 2015 contine urmatoarele vaccinari:
- Vaccinare antihepatita B (AHB) – in primele 24 de ore de viata, efectuata in maternitate.
- Vaccinare antituberculoza (BCG) – in primele 2-7 zile de viata, efectuata in maternitate.
- Vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsiva (DTaP), antipoliomielita (VPI), antihaemophilus influenzae B (HIB), antihepatita B (AHB) si antipneumococica – la varsta de 2 luni, administrat de catre medicul de familie.
- Vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsiva (DTaP), antipoliomielita (VPI), antihaemophilus influenzae B (HIB) si antipneumococica – la varsta de 4 luni, administrat de catre medicul de familie.
- Vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsiva (DTaP), antipoliomielita (VPI), antihaemophilus influenzae B (HIB), antihepatita B (AHB) – la varsta de 6 luni, administrat de catre medicul de familie.
- Vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsiva (DTaP), antipoliomielita (VPI), antihaemophilus influenzae B (HIB), antihepatita B (AHB), vaccinare antirujeola, antirubeola, antioreion (ROR) – la varsta de 12 luni, administrat de catre medicul de familie.
- Vaccinare antipneumococica – la varsta de 14 luni, administrat de catre medicul de familie.
- Vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsiva (DTaP), antipoliomielita (VPI) – la varsta de 6 ani, administrat de catre medicul de familie.
- Vaccinare antirujeola, antirubeola, antioreion (ROR) – la varsta de 7 ani, administrat de catre medicul de familie.
- Vaccinare antidifterie, antitetanos (DT) – la varsta de 14 ani, administrat de catre medicul de familie.
In cadrul schemei de vaccinare optionala exista vaccinul anti-Rotavirus, vaccinul antivaricela, vaccinul antimeningococic.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru