Imunitatea bebelusului in sezonul rece – suplimente si alimente recomandate
Inainte ca un bebelus sa-si formeze imunitatea, este esentiala intarirea imunitatii mamei deoarece el primeste anticorpii din sistemul ei imunitar. De o maxima importanta pentru sanatatea copilului este colostrul din primele zile de la nastere, a carui compozitie nu poate fi reprodusa de nicio formula de lapte.
Din acest motiv, medicii indruma mamele sa alapteze copiii cat mai mult timp. La 6 luni, anticorpii de la mama se epuizeaza iar corpul poate abia dupa 2 ani sa asigure o productie optima. Astfel, intre 6 luni si 2 ani, vulnerabilitatea copilului e crescuta.
In primul rand, imunitatea se mentine si prin respectarea unor reguli esentiale de igiena cum ar fi spalarea mainilor la intrarea in casa, inainte de a manca, dupa folosirea toaletei, dupa contactul cu animale. Iti poti da seama ca pruncul tau are probleme cu imunitatea atunci cand raceste foarte des si face si complicatii precum faringita, amigdalita, laringita, alergii. Cand bebelusul creste, mentinerea imunitatii la un nivel optim mai ales cu tranzitia la timpul rece se face prin intermediul suplimentelor si al alimentelor:
Vitamine si minerale esentiale pentru imunitatea bebelusului
Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sanatatea organismului iar deficitul acestora se reflecta in infectii in gat, ale sinusurilor si urechilor mult mai frecvente.
Vitamina A se poate lua din mancaruri dar si din surse vegetale: peste, ficat, galbenus de ou, lapte batut, morcovi, dovleac, cartofi , rosii, ardei gras, spanac, broccoli, varza, portocale, caise, piersici, pepene galben, mango, papaya, ulei de catina.
Vitamina C este antioxidanta si ajuta organismul sa lupte cu infectiile: macese, catina, mure, coacaze, fragi, capsuni, afine, mere, rodii, grapefruit, lamai, mandarine, portocale, kiwi, broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, patrunjel, ardei gras, salata verde, spanac.
Vitamina D in sezonul rece creste mult puterea de aparare a organismului: peste, galbenus, unt, lapte, ulei de cod, cereale integrale.
Zincul, pentru rolul sau antioxidant, este nelipsit din suplimentele alimentare care sustin imunitatea dar se gaseste si in: fructe de mare, carnea de curcan si de pui, ficat, peste, galbenus de ou, seminte de dovleac, fasole, linte, migdale, nuci, germeni de grau.
Fierul se poate lua din: mazare, ficat, carne, peste, fructe uscate, nuci.
Coenzima Q10 similara vitaminelor are rol benefic asupra inimii, imunitatii, creierului: vita, ulei de soia, sardine, macrou, alune, inima, ficat, rinichi.
Suplimente care au grija de imunitatea copilului in sezonul rece
Suplimentele benefice in sezonul rece pentru copilul tau trebuie sa contina:
Catina: este administrata sub forma de sirop, pulbere sau ceai si contine vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, P.
Macese: sub forma de sirop sau ceai, contin vitaminele A, B1, B2, K si PP.
Echinacea se foloseste sub forma de pulbere, comprimate sau sirop, are rol antibacterian, stimuleaza celulele sistemului imunitar si se pot face gargarisme cu tinctura diluata pentru vindecarea durerilor minore de gat.
Menta se poate folosi ca ceai in raceala si gripa, bronsite si pneumonii.
Mierea de albine este antibacteriana, imunostimulatoare, contribuie la o buna digestie si ajuta activitatea cardiaca. Se poate administra copilului dimineata impreuna cu propolis, urmate de un ceai cald.
De retinut: nu apelati la antibiotice de la primele simptome de raceala pentru ca frecventa si usurinta cu care acestea se administreaza determina slabirea sistemului imunitar si aparitia unor forme mult mai greu de tratat.
Text: Iacob Diana, Farmacist