Fimoza si decalotarea la baieti
Fimoza defineste imposibilitatea de retragere a preputului peste glandul penisului. Ea este de 2 feluri: fiziologica – normala sau patologica, iar capacitatea de a face diferenta intre cele doua tipuri este importanta vizavi de principiile de tratament si urgenta cu care ele trebuie aplicate.
Preputul este acea bucata de piele, mobila, care acopera glandul penian, avand, printre altele, rol protector si imunologic. In mod normal sau fiziologic, preputul este lipit de pielea glandului inca din viata intrauterina. El va ramane asa in cazul majoritatii baietilor pana in jurul varstei de 3-4 ani. Cu toate acestea, nu este anormal ca el sa nu devina retractil chiar si pana la varsta adolescentei. Preputul isi capata din proprietatile mobile pe masura ce este manipulat – in timpul urinarii, la baiatul care care urineaza singur, si in timpul spalarii.
Fimoza fiziologica asociaza un preput de culoare normala, care nu prezinta modificari vizibile cu ochiul liber. Acest tip de fimoza este normal si trebuie „lasat in pace”. Incercarile brutale si repetate de a decalota o fimoza fiziologica se pot solda cu aparitia de leziuni si cicatrici. Un masaj si o toaleta blanda cu apa si sapun in timpul baitei sunt suficiente. Fimoza patologica apare ca un inel fibrotic – o cicatrice inelara la nivelul preputului – si este, de cele mai multe ori, urmarea unor infectii locale repetate – balanita, infectii urinare repetate sau manipulare incorecta sau precoce.
Fimozele se asociaza si cu alte afectiuni frecvente sau complicatii ale preputului:
- Smegma sau chistul smegmatic este o acumulare de celule moarte, descuamate, care nu se pot curata si astfel formeaza mici gramajoare albicioase, vizibile prin transparenta pielii, de obicei la nivelul santului balanic. Daca se reuseste retragerea preputului – decalotarea, toaleta zonei este suficienta. Afectiunea este complet benigna.
- Parafimoza este considerata o urgenta in urologia pediatrica. Parafimoza este imposibilitatea de a mai aduce preputul la pozitia sa initiala. El ramane blocat in santul balanic al capului penian, se umfla, devine rosu, dureros si poate sa scada fluxul de sange catre glandul penisului. Fluxul de sange scazut pune zona respectiva in pericol pentru aparitia unor leziuni grave, chiar necroza. Reducerea parafimozei se va face doar de catre medic, manual sau chirurgical, si este o urgenta.
- Aderentele sau sinechiile balano-preputiene sunt reminiscente ale straturilor fuzate de piele dintre gland si preput. Ele dispar atunci cand preputul capata mobilitate.
- Balanita este o inflamatie acuta a glandului penian, frecvent intalnita la baietii care poarta scutec. In acest caz, preputul are, de cele mai multe ori, rol protector. Astfel, o decalotare precoce sau agresiva expune glandul la inflamatie.
Ingrijirea preputului
Ingrijirea preputului este una foarte simpla si contribuie la preventia afectiunilor preputului. Asupra preputului nu trebuie intervenit decat atunci cand da semne ca incepe sa capete in mod natural mobilitate. Pana in acel moment, nu trebuie insistat pentru ca acea zona nu necesita toaleta. Cand apare mobilitate, preputul va fi retractat cu blandete atat cat se poate, iar zona va fi curatata doar cu apa si sapun. Copilul mai mare va fi invatat sa retraga preputul cu blandete atunci cand urineaza sau la baie si sa nu uite sa il pozitioneze la loc, pentru a evita aparitia parafimozei.
Fimoza fiziologica nu necesita tratament, cu toate ca, exclusiv la indicatia medicului, se pot aplica local creme cu cortizon, care pot inlesni decalotarea. Din nou, decaloatea brutala si repetata duce la aparitia de leziuni si cicatrici cu posibiliatea de formare a inelului fibrotic si aparitia fimozei patologice. Tratamentul fimozei patologice va fi luat in considerare numai impreuna cu urologul pediatru si poate merge pana la circumcizie.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru