Cum iti dai seama ca are polipi?
Polipii nazali sunt formatiuni ovalare, in picatura sau in forma de ciuperca cu palarie, care se formeaza din tesutul ce captuseste nasul si sinusurile. Acest tesut are rol de protectie, de incalzire a aerului respirat, capteaza particulele impure din aer, le impiedica sa ajunga in caile respiratorii inferioare si produce secretiile nazale. Atunci cand reactioneaza excesiv la stimuli din exterior, ca in cazul copiilor cu alergii respiratorii, cei care sunt expusi cronic la substante iritante pentru caile respiratorii, copiii cu infectii respiratorii repetate sau care au boli respiratorii cronice (astm bronsic, fibroza chistica), tesutul se hipertrofiaza – creste in exces − si da nastere acestor polipi in nas si/sau in sinusuri.
Polipii pot aparea intr-o singura nara, bilateral sau la baza nasului catre zona de comunicare cu sinusurile, cat si interiorul sinusurilor. Dimensiunea si numarul polipilor difera in functie de severitatea bolii. Ei pot ajunge la dimensiuni suficient de mari incat sa blocheze narile complet sau sa prolabeze pe nari, catre exterior.
Simptomele polipilor
- Senzatie de nas infundat, alaturi de un posibil disconfort local sau durere cauzate de procesul intretinut de inflamatie a mucoasei;
- Respiratie cu gura deschisa;
- Sforait sau respiratie zgomotoasa;
- Secretii nazale abundente si persistente;
- Episoade de apnee – pauze in respiratie − in timpul noptii;
- Scaderea mirosului;
- Infectii respiratorii repetate;
- Posibile dureri de cap, senzatie de presiune localizata la nivelul punctelor sinusale;
- Oboseala, iritabilitate.
Diagnosticul polipilor nazali
Diagnosticul polipilor nazali este unul clinic, obtinut in urma unui consult de specialitate, uneori completat de examene imagistice. Medicul de familie, medicul pediatru sau medicul ORL de copii poate pune diagnosticul de polipi nazali, de cele mai multe ori in urma unui examen fizic care include examinarea cailor respiratorii superioare si a urechilor.
In cazul in care diagnosticul este neclar, examinarea se poate completa cu examen computer tomograf (CT) sau rezonanta magnetica (RMN) de cap si sinusuri, ce ajuta la o localizare precisa a polipilor nedetectabili la examinarea clasica.
Tratamentul polipilor nazali se imparte in medicamentos si chirurgical
Pentru formele usoare si moderate, tratamentul incepe cu administrarea de preparate orale sau sub forma de pufuri nazale de cortizon, alaturi de administrare de solutii saline. Preparatele cortizonice au rolul de a scadea inflamatia si, implicit, dimensiunea tesutului care formeaza polipul, ajutand la eliberarea cailor respiratorii.
In cazul in care forma de boala este moderata – severa, indepartarea chirurgicala este solutia terapeutica. Dupa indepartarea lor chirurgicala, se va continua un tratament cu solutii saline nazal, se vor trata alergiile respiratorii si se prescriu preparate nazale care reduc inflamatia. Scopul acestor scheme de tratament este acela de a preveni reformarea polipilor.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru