Cum ingrijim parul bebelusului
Bebelusii se pot naste cu mai mult sau mai putin par, acest lucru depinzand de gene, rasa, hormoni. Indiferent cat par au bebelusii la nastere, acesta va incepe sa cada in jurul varstei de 3-4 luni. In mod fiziologic, la majoritatea bebelusilor, parul se va reface in intregime pana la varsta de aproximativ 6 luni. Pierderea parului poate sa apara si in zonele in care bebelusul sta cu capul pe saltea cel mai mult.
Scalpul si parul bebelusului trebuie ingrijite corect in cativa pasi simpli:
- Pana la varsta de 6 luni, scalpul bebelusilor secreta mai putine uleiuri si nu trebuie spalat decat de 2-3 ori pe saptamana. Incepand cu 5-6 luni, cand apare deja si hrana diversificata si, prin urmare, exista sanse sa fie murdarit, parul trebuie spalat mai des.
- Spalatul scalpului si al parului face parte din ritualul zilnic de baita al nou-nascutului si al bebelusului. Se vor folosi doar produse speciale de curatare, concepute pentru uz pediatric. La inceput este suficienta utilizarea produselor pentru corp si scalp. Utilizarea samponului este recomandata incepand cu 2-3 luni de viata.
- In timpul imbaierii, samponul se aplica pe scalp si se maseaza usor. Sa nu va asteptati sa obtineti o spuma la fel de bogata ca in cazul produselor pentru adulti. De cele mai multe ori este suficienta o singura aplicare. Toate produsele pentru igiena bebelusilor trebuie sa fie testate dermatologic si, daca se poate, sa fie avizate pentru utilizare pediatrica. Astfel va asigurati ca exista sanse mici ca bebelusul sa dezvolte reactii alergice la contactul cu acestea. Majoritatea sunt sigure in ceea ce priveste contactul cu ochii sau chiar in cazul in care bebelusul le inghite accidental in timpul baitei. Chiar si asa, toate produsele trebuie controlate pentru aceste proprietati inainte de utilizare. Cele mai indicate si cel mai des utilizate sunt produsele hipoalergenice, fara parfum si coloranti.
- Parul nou-nascutilor si sugarilor este mult mai subtire si mai fragil decat al copiilor mai mari sau al adultilor. El se poate rupe si incurca mai usor. Pentru bebelusii cu par bogat sau buclat se pot folosi balsamuri speciale. Este bine sa folositi, de asemenea, un pieptan special pentru bebelusi.
- Uscarea parului se face prin stergerea blanda a parului cu un prosop dupa baie.
- In lunile calde ale anului, pentru protectia bebelusului si implicit a parului, capul va trebui acoperit cu o palariuta de vara sau o sapca.
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru