Cat de des mananca nou-nascutul?
In mod normal, nou-nascutul se alimenteaza de 8-12 ori in fiecare zi. Motivul pentru aceasta frecventa crecuta a meselor se explica printr-o toleranta scazuta pentru cantitati mari de lapte la o singura masa si o capacitate restransa a procesului de digestie. Pe masura ce bebelusul creste, in jurul varstei de 1 luna, numarul meselor scade la 7-9 mese /zi, pe masura ce cantitatea de lapte mancata la fiecare masa creste.
In cazul nou-nascutilor alimentati natural cu lapte matern, acesta se digera mai repede decat formula de lapte, astfel incat mesele bebelusului alimentat la san pot fi mai dese fata de cele ale bebelusului care primeste lapte praf. Mesele dese sunt stimulante pentru procesul de secretie lactata al mamei. Cu toate acestea nu este indicat alaptatul la un interval mai mic de o ora, tocmai ca laptele sa aiba timp sa se acumuleze. In cazul nou-nascutilor alimentati cu formula de lapte, se respecta in principiu acelasi numar de mese, cantitatea de lapte variind in functie de greutatea copilului fiind in medie in prima luna de viata intre 60 si 90 ml la fiecare masa.
La inceput, mesele vor fi “la cerere”, bebelusul trebuind sa fie alimentat ori de care ori cere. Pe masura ce bebelusul creste, mesele se vor rari si atat mama, cat si copilul vor putea ajunge la un program comun. Intervalul intre 2 alaptari sau 2 biberoane variaza intre o ora si jumatate si 3 ore. Nu trebuie ca nou-nascutul sa fie lasat mai mult de 4 ore fara o masa, chiar daca asta inseamna ca uneori trebuie trezit din somn. Timpul scurs intre 2 mese se calculeaza de la inceputul unei mese pana la inceputul urmatoarei. Din cauza acestui aspect, parintii pot avea senzatia ca tot ce fac este sa hraneasca bebelusul si este ceva perfect normal.
Semne care arata ca este timpul pentru o noua masa
– Miscari ale capului dintr-o parte in alta;
– Gura deschisa cu limba scoasa;
– Incep sa isi suga degetele si/sau pumnul;
– Isi tuguiaza buzele si simuleaza suptul;
– Daca sunt luati in brate, par sa caute pieptul sau biberonul cu gura.
Atunci cand nou-nascutul intoarce fata de la piept sau renunta la tetina biberonului, suge din ce in ce mai incet, este semn ca este satul si masa a luat sfarsit. Este interzisa alimentarea cu forta a bebelusului. Daca exista suspiciunea ca nou-nascutul nu mananca suficient sau chiar refuza laptele, este bine sa va adresati medicului de familie sau pediatrului.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic primar pediatru