Beneficiile vorbirii cu sine. Vorbește-ți pozitiv!
A vorbi cu tine este o tendință sănătoasă, răspândită atât în rândul copiilor cât și al adulților. Cercetările sugerează că practica vorbirii cu sine oferă o mulțime de beneficii, de la îmbunătățirea performanței mentale la un control emoțional sporit. Vorbirea de sine este cea mai benefică atunci când combină gândirea și acțiunea, sau întărește o anumită formă de instruire.
Cultura noastră consideră a vorbi cu tine însuți ca pe un obicei pentru excentrici. În filme vedem de multe ori personaje care, nemulțumite fiind, mormăie. Sau pe stradă, există anumite persoane cu probleme psihice, ce vorbesc încontinuu și care te sperie. Dacă cineva te vede vorbind singur, te poate considera ciudat, excentric, nebun.
Este adevărat că în unele tulburări mentale se manifestă simptomul vorbirii de sine, cum ar fi în schizofrenie. „A vorbi cu voce tare poate fi o extensie a vorbirii interioare tăcute, cauzată de o anumită comandă motorie care este declanșată involuntar”, spune Paloma Mari Beffa, profesor în psihologie la Universitatea Bangor.
Jean Piaget a observat cum copiii mici încep să-și controleze acțiunile imediat ce începe să se dezvolte limbajul. Când se apropie de o suprafață fierbinte, copilul va spune de obicei ” fierbinte, fierbinte” cu voce tare și se va îndepărta. Acest tip de comportament poate continua până la maturitate.
Beneficiile vorbirii cu sine
A vorbi cu sine poate crește performanța cognitivă!
Cercetările sugerează că vorbirea cu sine poate ajuta creierul să funcționeze mult mai bine. Rezultatele cercetărilor au arătat că lectura cu voce tare a contribuit la susținerea concentrării și la îmbunătățirea performanței. Mari-Beffa, unul dintre autorii studiului, notează: „A vorbi cu voce tare, atunci când mintea nu rătăcește, ar putea fi de fapt un semn al unei funcționari cognitive ridicate. În loc să fii bolnav mintal, te poate face mai competent din punct de vedere intelectual. Stereotipul omului de știință nebun care vorbește singur, pierdut în propria lume interioară, ar putea reflecta realitatea unui geniu care folosește toate mijloacele de care dispune pentru a-și spori puterea creierului. „
Încurajarea de sine pentru câștig
Încurajarea stimulează succesul. Este puterea încrederii în sine și a stimei de sine și funcționează chiar și atunci când încurajarea vine de la propria persoană. Gândiți-vă la sport de exemplu, la fotbal, care este performanța fotbaliștilor când au galerie și cum este atunci când joacă singuri. De regulă este strâns legată de o încurajare pozitivă, deoarece atunci când vorbim cu noi negativ, cel mai probabil vom ghida un rezultat negativ. Însă atunci când vorbirea cu sine este neutră, ca într-o declarație de genul ”ce trebuie să fac?”, sau pozitivă, cum ar fi ”Pot să fac acest lucru!”, atunci rezultatul este mult mai eficient.
Cei care au o stimă de sine scăzută se simt mai rău atunci când se angajează în vorbirea cu sine, chiar dacă acea discuție este pozitivă.
Vorbește cu tine că și cum ți-ai da un sfat!
Mai întâi, îndepărtează-te de situația rea; apoi vorbește cu tine. Este strategia multor oameni pentru a face față emoțiilor negative, iar dovezile sugerează că funcționează într-un grad aproape miraculos. Acest tip de joc parental în care tu să vorbești cu tine, cu respect, la persoana a treia, se poate dovedi eficient în a te liniști. „În esență, credem că referirea la tine în persoana a treia îi determină pe oameni să se gândească la ei înșiși mai asemănător cu modul în care gândesc despre ceilalți și poți vedea dovezi în acest sens în creier”, spune Jason Moser, autor principal și profesor de psihologie la Michigan University. ”Aceasta îi ajută pe oameni să câștige o mică distanță psihologică față de experiențele lor, ceea ce poate fi adesea util pentru reglarea emoțiilor.”
A vorbi cu tine însuți este un exercițiu de autocontrol
A vorbi cu tine însuți înseamnă mai mult decât a lăsa deoparte lucrurile negative. A vorbi cu tine este o formă de autocontrol emoțional. Vocea ta interioară preia controlul asupra situațiilor și încearcă să găsească soluții.
Vorbirea cu voce tare întărește memoria
Ai citit vreodată ceva care te-a fascinant și te gândești: „Trebuie să-mi amintesc de aceasta”? Atunci când apare ocazia perfectă, găsești în mintea ta un loc de unde să afli informația respectivă? Citește cu voce tare! Pentru că o acțiune precum cititul cu voce tare face ca acel cuvânt sau informație importantă să devină mai distinctă în plan memorabil.
Stăpânirea artei conversației cu sine
Mintea nu diferențiază între a vorbi cu tine tare sau a vorbi în gând. Ar trebui să te angajezi în orice formă de vorbire cu sine care este cea mai confortabilă pentru tine, atâta timp cât actul este conștient și în contextul adecvat.
Vorbirea cu sine leagă gândirea și acțiunea
Acestea te ajută să abordezi sarcina la îndemână, să parcurgi fiecare pas și să te încurajeze pe parcurs. Divergențele aleatorii, necorespunzătoare contextului, sunt mult mai puțin benefice și pot fi un semn al unei minți nefocalizate sau a unei angoase mentale mai profunde.
De exemplu, există momente în care vorbirea cu sine nu este benefică. Să-ți spui să nu mai gândești și să te întorci la somn este probabil chiar gândul care te ”scoate” din țara viselor. Vorbirea cu voce tare, repetitivă, ca o mantră, este și mai rea – și cu siguranță nu îl va face pe partenerul tău mai drăgăstos, la 6 dimineața.
Dar, ca orice abilitate, pentru a primi cu adevărat binecuvântările ei, va trebui să înveți să stăpânești arta conversației cu ține însuți!