Urinare dureroasă la bărbați: afecțiuni asociate
Corpul uman are multe moduri de a anunța când ceva nu este în regulă, de la febră și frisoane, până la dureri dintre cele mai complexe. Chiar și ce eliminăm indică dacă ale noastre căi digestive funcționează la niveluri optime. Iar o urinare dureroasă, cu senzații de arsură, reprezintă semne tipice că ceva în căile urinare nu funcționează tocmai corect.
O afecțiune care dă un anumit disconfort la nivelul vezicii urinare poate provoca urinare dureroasă la bărbați. Și există mai multe potențiale cauze pentru un astfel de simptom. Din fericire, tot multe dintre aceste senzații sunt tratabile, mai ales dacă sunt depistate din vreme.
Această urinare dureroasă ar trebui să-i facă pe toți cei ce o experimentează să își programeze o vizită la un medic specialist, pentru a vorbi despre simptome. Acest lucru poate ajuta foarte mult în stabilirea unui diagnostic și în stabilirea unui tratament adecvat.
Afecțiunile din spatele senzației de urinare dureroasă la bărbați
Iată în cele ce urmează care sunt cele mai frecvente cauze de urinare dureroasă care poate apărea în cazul bărbaților.
Infecția tractului urinar
Această infecție comună este cauzată de o acumulare în exces de bacterii de-a lungul tractului urinar. Chiar dacă în cazul femeilor, sunt cu 50% mai multe șanse de a prezenta o astfel de infecție, și bărbații se pot confrunta cu această afecțiune. Cele mai frecvente simptome ale unei infecții ale tractului urinar includ o nevoie puternică și frecventă de a merge la baie, dar și senzația de urinare dureroasă, însoțită de senzația de arsură. Din fericire, această infecție poate fi vindecată de regulă în 2 până la 3 zile, cu ajutorul unui tratament adecvat.
Infecția prostatei
O infecție a prostatei se mai numește și prostatita acută. Se manifestă prin simptome asemănătoare unei infecții ale tractului urinar, experimentându-se și urinare dureroasă. Aproximativ 50% dintre bărbați vor experimenta o infecție a prostatei de-a lungul vieții, cauzată în mod obișnuit de același tip de bacterii care provoacă infecția urinară sau de infecții cu transmitere sexuală. Un tratamentul cu antibiotice recomandat de medicul specialist este, de regulă, tratamentul specific pentru această afecțiune.
Infecție cu transmitere sexuală
Infecția cu transmitere sexuală afectează de obicei tractul urinar, cel mai frecvent simptom fiind o urinare dureroasă, însoțită de senzația de arsură. Iar cele mai frecvente infecții cu transmire sexuală care provoacă urinare dureroasă sunt: gonoreea, herpesul genital și chlamydia. Tratamentele și rezultatele variază în funcție de boala specifică cu transmitere sexuală care cauzează infecția. Pe lângă ajutorul dat de un tratament adecvat, cel mai bun mod de a evita această problemă este practicare sexului sigur, prin folosirea de prezervative. De asemenea, se recomandă și anumite controale de rutină la fiecare 6 luni pentru a preveni orice neplăcere ce se poate transmite mai departe.
Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi sunt create din depozite calcificate de material natural și adesea se formează atunci când urina devine concentrată. Aceste pietre se pot așeza în apropierea ureterelor, unde urina intră în vezică. Când se întâmplă acest lucru, fluxul de urină este parțial blocat. Simptomele pietrelor la rinichi includ urinare dureroasă și tulbure sau urât mirositoare, greață și vărsături și nevoia persistentă de a urina. Durerea cauzată de pietrele la rinichi poate veni în episoade sau poate varia în intensitate. Există o varietate de tratamente pentru pietrele la rinichi, însă toate aceste recomandări depind de dimensiunea acestora.
Sensibilitate chimică
Uneori, expunerea directă la anumite substanțe chimice destinate utilizării exterioare, cum ar fi unele săpunuri, loțiuni și/sau parfumuri de colonie, poate irita țesuturile sensibile ale vezicii urinare. Așadar, și în cazul unei sensibilități de acest gen se poate experimenta urinare dureroasă, cu senzație de arsură. Aceste simptome se pot ameliora treptat prin spălarea și clătirea abundentă a substanțelor chimice de pe corp. De asemenea, se va evita utilizarea ulterioară a produselor în cauză.
Cancer de vezică sau cancer vezical
Cancerul vezicii urinare apare atunci când celule anormale se dezvoltă în vezică. Dacă sunt lăsate nediagnosticate și netratate, aceste celule pot deteriora semnificativ țesuturile sau organele și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Simptomele acestui cancer includ urinare frecventă, urinare dureroasă, sânge în urină, dureri pelvine și dureri de spate. În acest caz, simptomul de urinare dureroasă apare adesea în stadiile ulterioare ale cancerului. Așadar, este indicat ca, în cazul confruntării cu oricare dintre simptomele mai-sus amintite, să vă adresați imediat unui specialist.
În concluzie,
o urinare dureroasă și frecventă se numără printre simptomele comune pentru aproape toate cauzele durerii tractului urinar mai sus enumerate. Din acest motiv, este esențială o discuție pe acest subiect cât mai curând posibil cu un medic urolog, astfel încât, indiferent de afecțiunea experimentată, aceasta să poată fi diagnosticată și tratată din timp, cu scopul de a evita orice complicații pe viitor.