Tipuri de avort spontan
Avortul spontan reprezinta pierderea sarcinii inainte ca viabilitatea fetala sa fie atinsa (sub 20 de saptamani, conform WHO). Incidenta avortului spontan in populatie, la pacientele cu sarcina diagnosticata, este de 10-20%. In realitate insa, procentul este mai mare deoarece exista o serie de avorturi menstruale (embrionul s-a implantat, dar este expulzat la data la care trebuia sa vina menstruatia), pacientele nefiind constiente ca au fost insarcinate, ele neavand intarziere menstruala.
Cele mai multe avorturi spontane apar in primul trimestru de sarcina, in special intre 7 si 12 saptamani de sarcina. Exista mai multe stadii ale avortului spontan, unele care pot fi corectate prin tratament, daca sunt recunoscute la timp, altele cu evolutie inevitabila.
Amenintarea de avort
Gravida constata sangerari vaginale in cantitate mica pana la moderata, care pot fi insotite de dureri pelvine si dureri lombare. Orificiul cervical este inca inchis. Exista o amenintare de avort spontan, insa nu este obligatoriu sa se si intample. 1 din 4-5 femei se confrunta cu sangerari vaginale in primul trimestru de sarcina si majoritatea duc sarcina la termen fara sa existe repercusiuni asupra dezvoltarii fetale. Insa, desi cele mai multe dintre cazurile de hemoragii usoare de prim trimestru nu se soldeaza cu pierderea sarcinii, acest semn ar trebui sa aduca cat mai repede gravida la un control de specialitate pentru a exclude alte posibile probleme.
Iminenta de avort
Sangerarile vaginale abundente sunt insotite si de inceperea dilatarii colului uterin, durerile pelvine sunt foarte intense. Din pacate, in aceasta situatie, este putin probabil ca lucrurile sa revina la normal, iar avortul este inevitabil. Durerea creste progresiv in intensitate ca urmare a contractiilor uterine care incearca sa expulzeze produsul de conceptie. Metroragia este considerabila, cu cheaguri sau fragmente tisulare. Iminenta de avort va progresa catre un avort incomplet sau un avort complet. Ambele situatii necesita consult de specialitate si examen ecografic pentru a confirma expulzia in totalitate a produsului de conceptie.
Avortul complet
Avortul complet semnifica eliminarea in totalitate a produsului de conceptie. In general, lucrul acesta are loc spontan in contextul sarcinilor mici, uzual sub 7 saptamani, sau peste 14 saptamani de gestatie, intre aceste varste ramanand mici resturi intracavitare care trebuie extrase intr-un serviciu de specialitate prin chiuretaj uterin.
Avortul incomplet
Avortul incomplet apare in momentul in care organismul nu a reusit expulzia in totalitate a produsului de conceptie, iar resturile embrionare si membranare trebuie extrase printr-un chiuretaj uterin, pentru a preveni complicatiile ce pot aparea ulterior.
Sarcina oprita din evolutie
Termenul este folosit pentru a obiectiva situatia in care, la un control anterior, s-a constatat embrion cu activitate cardiaca prezenta, dar la momentul prezent, activitatea cardiaca nu se mai vizualizeaza (embrionul a murit) sau la 2 controale succesive nu se constata cresterea sarcinii. In aceasta situatie, exista 2 posibilitati: se permite organismului sa urmeze cursul natural al lucrurilor, iar sarcina va fi expulzata inevitabil in cursul zilelor-saptamanilor urmatoare, sau se opteaza per primam pentru extragerea sarcinii prin chiuretaj uterin. Prima situatie, din pacate, nu se finalizeaza intotdeauna cu un avort complet. De cele mai multe ori, in special daca sarcina depaseste 6 saptamani, pacientele se prezinta in urgenta cu metroragii abundente, uneori cataclismice, si stare generala alterata (lipotimie, hipotensiune, paloare generalizata etc.). Ecografic, se constata existenta intracavitara a unor resturi tisulare. Aceste situatii impun golirea de urgenta a cavitatii uterine si stabilizarea pacientei.
Sarcina cu ou clar
Definim sarcina cu ou clar drept o sarcina in care embrionul nu s-a dezvoltat, iar acesta nu este vizibil ecografic. Aceste situatii releva de obicei anomalii cromozomiale care impiedica dezvoltarea corespunzatoare a embrionului.
Avortul recurent
Este definit drept trei sau mai multe avorturi spontane consecutive. Cauzele pot fi multiple si trebuie investigate atent.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie