Terapia sexuala, un subiect TABU
Terapia sexuala a aparut in Romania de curand. Specializarea in sexologie a persoanelor atrase de acest domeniu s-a facut incepand cu anul 2000. Tocmai de aceea, numarul terapeutilor sexuali este mic in acest moment. Astfel, numarul specialistilor in acest domeniu este foarte restrans. Cu toate acestea, acest domeniu a devenit unul foarte atractiv pentru tot mai multi specialisti din cadrul medicinei si psihologiei.
Si totusi, terapia sexuala se afla inca la inceput de drum, fiind in stadiul de “new born”.
De ce?
Pentru ca oamenilor le este teama de necunoscut. Pentru ca oamenilor le este rusine sa vorbeasca in mod public despre problemele lor de ordin sexual. Mai ales daca tinem cont de educatia restrictiva, in care abordarea sexualitatii se facea fie cu mare dificultate, fie nu se realiza deloc. In plus, cutumele religioase au o greutate semnificativa in considerarea sexualitatii ca fiind un subiect TABU.
Prejudecatile, niste rationamente false!
Exista o serie de prejudecati care impiedica sau blocheaza persoanele care sufera de afectiuni sexuale sa se prezinte la terapeutul sexual.
In primul rand, cei mai multi terapeuti sexologi sunt fie medici psihiatri, fie psihologi sau psihoterapeuti. Acest lucru ii face pe oameni sa asocieze afectiunea sexuala cu boala psihica. Crezand ca doar nebunii merg la psihiatru, pacientii cu disfunctie erectila vor refuza contactul cu acesta.
Totodata, mai exista un aspect legat de teama divulgarii anumitor informatii intime despre sine. Anamneza psihiatrica amanuntita face ca pacientii sa se teama ca nu cumva sa iasa la iveala lucruri despre sine tinute ascunse si imaginea lor sa fie alterata.
Este adevarat ca exista o legatura intre tratamentul psihiatric si disfunctia erectila la barbati, ca efect advers. Cum publicul larg nu cunoaste detaliile acestui tip de medicatie si nici faptul ca psihoterapia este o alternativa terapeutica, va considera ca nu este ok sa apeleze la psihiatru.
Eficienta psihoterapiei in tulburarile de sexualitate este foarte putin cunoscuta. Insa aceasta exista si ofera beneficii clientilor.
In al doilea rand, este vorba despre credinta irationala ca terapeutul sexolog te-ar putea considera “nebun” ca iti doresti sa iti rezolvi problemele sexuale, mai ales daca vorbim despre varsta a III-a. Asa cum stim cu totii, tulburarile sexuale pot sa rezulte si din afectiuni medicale sau interventii chirurgicale inerente varstei a III-a.
De asemenea, multe persoane se tem ca personalul medical ii va refuza daca vor vorbi de problemele sexuale. Insa aici atitudinea sexologului poate face diferenta.
Text: Ioana-Corina MARCU
Consilier psihologic– formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei