Sexul fără obligaţii – implică consecinţe?
Se pare că în majoritatea relațiilor, angajamentele au o anume valoare, mai ales în cazul când relația ia cursul unei căsătorii. Însă, dacă privim o relație de iubire în termenii de relație necondiționată, termenii de “a datora”, “a merita”, “a se aștepta” devin oarecum incompatibili în această ecuație. Condiționarea sau angajamentele prealabile presupun de fapt obligății pe care cealaltă persoană trebuie să le îndeplinească, să facă ceva ce nu vrea să facă, sau nu face în mod natural. Așteptările partenerului în urma angajamentelor prealabile influențează comportamentul celuilalt.
Este sau nu este firesc să avem așteptări de la comportamentul partenerului?
În cadrul relațiilor personale, fie că sunt legături de familie, prietenii, sau relații romantice, nu ne place să credem că oamenii “datorează” reciproc ceva, sau “așteaptă” ceva, în sensul unei cereri de drept. Este de la sine înțeles că această reciprocitate la nivelul obligațiilor materiale, morale, sentimentale există, este normală, însă nu este menționată expres sau intenționat. Atunci când se recurge la prestabilirea unor obligații sub pretextul bunului mers al relației, unele relații se deteriorează. Chiar dacă par normale unele înțelegeri ale partenerilor ca de exemplu – bilanțul strict al cheltuielilor, stabilirea unui număr de zile pentru vizita copilului în caz de separare, limitarea accesului socrilor sau anumitor prieteni în vizită, etc. – acestea sunt totodată aspecte ce reduc ceea ce a fost odată relația pasională și romantică, transformând-o într-o modalitate optimizată de a funcționa, ca o afacere între cei doi. Relația va merge….dacă….
Este că și cum tratarea angajamentului impus necesită urmărirea propriilor obiective în cadrul relației, iar urmarea obligățiilor ar înlătura posibile consecințe negative. Relația devine stabilită de acești termeni.
Dacă ne iubim și ne apreciem, aceste obligățîi nu devin în mod natural repere ale relației? Suntem datori unul atuia în mod vădit, odată ce avem o relație? – sunt întrebări care ne pun pe gânduri uneori.
Sexul fără obligații= sexul întâmplător= aventură sexuală
Pentru unele persoane sexul poate fi o activitate separată de implicarea emoțională. Aventurile de o noapte sau sexul la întâmplare pentru unele persoane devin chiar mai atractive decât o relație permanetizată cu cineva anume. Este evident că aceste persoane nu doresc să stabilească o relație sau nu pot stabili o relație pe termen lung, sau unele dintre ele aleg astfel de plăceri tocmai pentru că li se par mai excitante decât sexul practicat cu persoană cu care este în relație de ceva timp. Chiar dacă atracția sexuală în astfel de situațîi este destul de puternică, intensă, pasională, ea uneori este de scurtă durată. În raport cu trăsăturile de personalitate ale celui implicat, sexul fără obligății=sexul întâmplător=aventură sexuală, poate fi acceptat sau dimpotrivă respins.
Un act sexual de acest gen ar presupune lipsa implicării emoționale, răceală afectivă și fără să ai regrete că nu păstrezi legătura cu persoana, lipsa sentimentelor de vinovăție (că ai ales un act neprotejat, că ai ales o întâmplare, că poți să rănești prin comportamentul ales persoana cu care ai o relație stabilă, etc). Conștientizarea efectelor unei astfel de alegeri, a consecințelor în plan emoțional se face resimțită decât după ceva timp, după ce încep să apară regretele. Dorința sexuală primară este trecută în plan secund și așteptările, semnificațiile pe care le dă persoana unei relații ce implică un act sexual, trec în prim plan, mintea și sufletul producând ulterior regretele.
O relație de o noapte cu o altă persoană, poate afecta calitatea relației cu persoană iubita, deoarece modificările de atitudine, de comportament, regretul asociat cu o stare de îngândurare, de distanțare sau evitare, sunt observabile și simțite. De asemenea, se poate întâmpla că o relație de o noapte să fie atât de intensă, într-atât de motivantă pentru individ să accepte separarea de partenerul inițial cu care a avut o relație de lungă durată. În acest caz, regretele pot apărea mult mai târziu, după ce febra dragostei nebune dispare și este înlocuită de rațiune. De asemenea, unele persoane ce aleg în mod constant aventurile de o noapte, pot ajunge să prefere astfel de relații care nu implică obligații, în defavoarea unor relații de lungă durată, despre care cred că sunt mai puțin satisfăcătoare și că îi obligă la statornicie, la comportamente constante, la lipsa diversității, la activități responsabilizante sau la a face ceea ce nu doresc a face. Sexul ocazional poate implica consecințe în planul sănătății fizice. Fără grija măsurilor contraceptive sau de protecție împotriva bolilor, alegerea sexului fără obligații devine o alegere destul de riscantă.
Opiniile și alegerile sunt diverse în ceea ce privește sexul fără obligății , pentru unii reprezentând o perspectivă de a îmbunătăți relația care scârțâie în prezent, pentru alții un mod de a evada din cotidian, sau un mod de a evada din presiunea unei relații monotone, pentru alții este o alegere permanetizată, un mod de viață, un pattern comportamental.