Insuficienta ovariana primara: cauze, diagnostic si tratament
Insuficienta ovariana primara, cunoscuta si sub numele de „menopauza prematura”, este o conditie patologica in care functia ovariana se depreciaza inaintea varstei de 40 de ani.
Termenul de „menopauza precoce” poate fi derutant pentru ca multe dintre aceste femei vor avea in continuare menstruatie iar ovarele pot sa nu isi stopeze complet activitatea. Asta inseamna ca nu toate pacientele care sufera de insuficienta ovariana primara sunt infertile.
Practic, ovarele afectate nu mai secreta corespunzator hormoni ovarieni, iar rezerva ovariana foliculara este serios diminuata.
Cauzele insufucientei ovariene primare:
In ciuda studiilor extensive, etiologia si mecanismul de aparitie ale acestei afectiuni nu sunt complet elucidate. Printre factorii de risc implicati in stoparea productiei de ovule se numara:
– anomalii genetice – sindromul Turner si sindromul X fragil
– boli autoimune- anticorpii produsi pot ataca tesutul ovarian
– antecedente de chimioterapie si radioterapie si boli virale, insa marea majoritate a cazurilor raman fara cauza cunoscuta.
Desi conform unor teorii insuficienta ovariana poate fi transmisa genetic, la doar 10-20% dintre femeile diagnosticate cu aceasta conditie este prezenta tulburarea in istoricul familial.
Simptomele insuficientei ovariene primare:
Majoritatea pacientelor au parte de o pubertate normala si menstre regulate inainte sa dezvolte insuficienta ovariana primara. Primul simptom care indeamna pacienta sa se adreseze medicului ginecolog este neregularitatea ciclului menstrual sau absenta totala a menstrelor (amenoree), frecvente dupa oprirea contraceptiei orale. Insa trebuie retinut ca anticonceptionalele nu provoaca si nici nu declanseaza aceasta afectiune, ci doar o mascheaza.
Pacientele mai pot experimenta simptomele clasice ale menopauzei: bufeuri, iritabilitate, insomnii, uscaciune vaginala, dispareunie.
Alta cauza pentru care pacientele se adreseaza medicului ginecolog este infertilitatea care se asociaza in majoritatea cazurilor cu aceasta patologie. Totusi, 5-10% dintre pacientele cu insuficienta ovariana primara pot concepe spontan.
Diagnostic:
In cazul in care o pacienta cu varsta sub 40 de ani are menstruatii neregulate, aceasta ar trebui sa se adreseze medicului ginecolog. Daca pacienta prezinta in antecedente si simptome perimenopauzale:
– chirurgie ovariana,
– istoric de expunere la chimio/radioterapie,
– antecedente personale sau familiale de boli autoimune,
– hipotiroidism,
– boala Addison,
– vitiligo,
– miastenia gravis,
– lupus eritematos,
– artita reumatoida,
– diabet tip 1
In aceste situatii, medicul va lua in considerare diagnosticul de suspiciune de insuficienta ovariana primara.
Examenul fizic si cel pelvian vor fi completate cu analizele de laborator care includ obligatoriu un test de sarcina pentru excluderea unei sarcini neasteptate la o femeie la varsta fertila. De asemenea, profilul hormonal poate evidentia cresterea anormala a nivelului FSH cu scaderea nivelului de LH si estradiol.
Daca diagnosticul este confirmat, atunci sunt necesare teste suplimentare pentru depistarea cauzei: teste genetice, efectuarea cariotipului si determinarea de anticorpi pentru boli autoimune.
Tratamentul insuficientei ovariene primare:
Din pacate, in ciuda progreselor facute in medicina, pentru insuficienta ovariana primara nu exista un tratament curativ. Tratamentul se adreseaza tratarii complicatiilor care deriva in urma acestui diagnostic. Suportul psihic si emotional este foarte important in cazul acestor paciente pentru ca, de obicei, afectiunea apare la varste tinere, inainte ca acestea sa-si indeplineasca planul familial. Ele au nevoie de intelegerea si sustinerea partenerului si a persoanelor dragi.
Lipsa precoce a hormonilor sexuali asociaza intotdeauna o predispozitie pentru osteoporoza, de aceea aceste paciente ar trebui sa beneficieze de substitutie hormonala. Consensul aproape unanim acceptat este ca terapia de substitutie ar trebui folosita cel putin pana la implinirea varstei de 50 de ani.
Pentru majoritatea pacientelor care doresc o sarcina, singura varianta fezabila o reprezinta fertilizarea in vitro cu donator de ovule/embrioni sau adoptia. Totusi, 5-10% dintre pacientele afectate de insuficienta ovariana primara sunt capabile sa ovuleze spontan si sa duca o sarcina la termen fara tratamente suplimentare.
Text: Dr. Stavri Andreea, medic obstetrica-ginecologie