Decizia planificarii sexuale
De la sex spontan la sex planificat!
Va invit sa raspundeti la urmatoarele intrebari: “Cum ar putea un comportament atat de spontan precum sexul sa fie planificat cu minutiozitate? “Si ce motive am avea noi sa facem un astfel de gest?
Unii specialisti motiveaza ca populatia planetei a crescut numeric considerabil de mult, incat este necesara o franare a ritmului nasterilor. De asemenea, este posibil ca razboaiele si epidemiile sa fie fenomene necesare contracararii unei suprapopulari a planetei.
Alti specialisti spun ca scopul principal al planificarii este protejarea sanatatii individuale si colective, prin evitarea complicatiilor ce pot surveni la aparitia unei sarcini nedorite.
Planificarea familiala globala
Peste tot in lume exista cabinete de planificare familiala, amplasate de obicei in policlinici. Acolo sunt specialisti in sanatatea reproducerii si contraceptie, care pot raspunde intrebarilor de tipul: “Cum sa traiesc o viata sexuala normala, cu risc minim?”, “Care este cea mai potrivita metoda anticonceptionala pentru mine?”, “Ce trebuie sa fac atunci cand o sarcina se iveste in viata mea?”
Planificarea familiala consta intr-un ansamblu de metode medicale si educative menite sa faca din conceperea unui copil un act pe deplin constient si responsabil.
Sex la data fixa
Mai exista un motiv pentru care sexul este planificat. De exemplu, daca o fata si un baiat care se doresc unul pe celalalt intampina dificultati de a fi intimi prin prisma lipsei de spatiu, bani etc., atunci vor fi nevoiti sa gaseasca o solutie pentru consumarea tensiunii lor sexuale.
Acestia pot decide impreuna ca, la o anumita ora in lipsa parintilor, sa faca sex la unul dintre ei acasa. Este foarte probabil ca, odata ajunsi in fata acelei ore de dragoste, baiatul sa aiba o problema de erectie sau o ejaculare precoce, iar fata sa simta o teama teribila.
Si atunci cum ar fi mai bine sa procedezi?
In primul rand, este indicat sa nu faci din sex un obiectiv cu data fixa, mai ales atunci cand sexul reprezinta o parte necunoscuta in viata ta sau a partenerei.
In al doilea rand, exista o lege enuntata de Piaget: “Asociaza ceea ce e nou cu ceea ce ti-e cunoscut”. Cu alte cuvinte, nu va programati la o anumita ora sa faceti sex, ci mai degraba sa va tineti in brate si sa va sarutati. Poate mai tarziu, cand veti cunoaste ce inseamna sa faci dragoste, veti putea stabili de comun acord ora la care veti face dragoste. Pe masura ce se apropie ora stabilita, veti observa in corpul vostru o excitatie crescanda.
Si daca nu voi decideti!?
Am aflat deja ca este o greseala sa va planificati ora de sex, dar e si mai gresit si daunator sa va planifice altcineva sexualitatea. Cum adica altcineva?
Ei bine, de la parinti, bunici la prieteni, toate aceste persoane “bine intentionate” isi pot baga nasul unde nu este treaba lor. De obicei, parintii si bunicii decid cand sa nu faci sex, iar prietenii decid cand sa faci sex.
Foarte rar, aceste decizii ale celorlalti pot corespunde dorintelor persoanelor a caror viata sexuala este planificata.
Ar fi minunat daca fiecare om ar decide singur. Bineinteles, in masura in care este in deplinatatea facultatilor mintale si decizia este luata in cunostinta de cauza.
In concluzie, cea mai buna atitudine posibila este preluarea informatiei de la ceilalti si rezervarea dreptului la propria decizie.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei