Cum se realizeaza intarcarea copilului?
Cu toate progresele realizate prin aparitia preparatelor industriale, care permit inlaturarea unui numar insemnat de pericole, promovarea alaptarii nu trebuie sa slabeasca.
Medicul obstetrician, medicul neonatolog, moasa, asistentele medicale si mai ales mama trebuie sa fie patrunse de ideea ca o alimentatie artificiala nu intra in discutie in primele saptamani, decat daca mama nu poate sa alapteze din motive bine intemeiate.
In mod traditional la noi in tara incarcarea se face intre 9-12 luni, dar unele mame prefera sa alapteze pana la varsta de 2 ani a copilului.
In conditiile vietii de astazi, cand utilizarea de lapte praf simplifica mult lucrurile, sugarul poate fi intarcat inainte de a implini 6 luni. La mamele care pot (nu sunt in campul muncii, sunt sanatoase, au lapte suficient, nu a survenit o noua sarcina) si doresc sa-si alapteze copilul, medicul va incuraja mentinerea alaptarii la san, cel putin primele 6 luni de viata ale micutului.
Tipuri de incarcari
1. Incarcarea fiziologica (6-9 luni). Dupa 6 luni se poate trece la intarcare, fara consecinte grave asupra copilului si fara prea multa suferinta din partea mamei. Inainte de intarcare copilul trebuie sa fie obisnuit cu sucul de fructe, pe care-l primeste la a doua masa din zi si cu piureul de zarzavaturi (imbogatit cu unt fara sare, asociat sau nu cu galbenus de ou sau carne fin tocata) servit copilului la masa a treia, cea de la pranz. Mesele de san se inlocuiesc treptat, cate una la 2-3 zile, cu lapte praf in dilutii corespunzatoare varstei. In 7-14 zile se inlocuieste total laptele de mama. Daca apar tulburari digestive, anorexie sau nervozitate din partea copilului, se revine la alimentatia la san.
Daca sanul continua sa secrete si dupa intarcarea copilui, se vor da urmatoarele indicatii mamei:
• va lua seara un pugativ salin.
• va reduce consumul de lichide.
• va sustine pieptul cu un bandaj.
• nu va lasa copilul sa suga.
• daca sanii sunt rosii va aplica de cateva ori pe zi, in mod intermitent, comprese reci.
• la recomandarea medicului se vor administra preparate estrogene, timp de 2-3 zile pentru inhibarea secretiei lactate.
2. Intarcarea precoce (in primele 6 luni) se indica in urmatoarele situatii:
• motive de sanatate a mamei.
• motive de ordin social.
Se face in decurs de 15 zile. Din 3 in 3 zile se va inlocui cate un pranz la san printr-un biberon. Preparatul de lapte sa va indica de catre medic, in functie de varsta si de toleranta digestiva a copilului. In primele 2 luni de viata se prefera un preparat de lapte mai usor tolerat de copil. Daca apar tulburari, ritmul ablatiei se incetineste sau se amana intarcarea. In cazul in care mama, din motive oarecare, insista sa intarce copilul mai devreme medicul pediatru va face totul pentru ca sugarul sa fie alimentat la san in cursul primelor 3 luni.
3. Intarcarea brusca. Acest mod de intarcare este nefiziologic si periculos, atat pentru copil, cat si pentru mama. Se va face numai cu avizul si sub indrumarea medicului. Pentru a stopa secretia glandelor mamare, medicul poate prescrie un tratament hormonal timp de 3 zile.
Ca regim pentru copil se indica, chiar daca este un sugar mai mare, un aliment dietetic bine tolerat, pentru a se evita aparitia unei dispepsii. Daca totusi survine diareea, se instituie o dieta hidrica, urmata de dieta de tranzitie cu pectine (supa de morcovi), apoi se trece lent la un aliment dietetic si numai dupa aceea la un aliment definitiv.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie