Cum sa iti cresti pofta de sex?
Scaderea libidoului afecteaza multe dintre cupluri, mai ales pe cele stabile. La partenerii care sunt casatoriti sau sunt impreuna de mult timp se constata cel mai adesea o scadere a apetitului sexual. La fel si cand vorbim de persoane foarte ocupate, stresate sau de cei care au copii. In general, viata ne ofera mai multi factori care duc la scaderea libidoului, decat care il maresc, insa exista si cateva solutii pentru a diminua efectele acestora.
* Schimbarea obiceiurilor si adoptarea unui stil de viata sanatos ajuta la cresterea libidoului si la prevenirea disfunctiilor erectile la barbati sau a disfunctiilor sexuale la femei. Excitarea depinde de sanatatea sistemului cardiovascular si de starea de sanatate in general, de aceea este bine sa avem grija la stilul de viata pe care il ducem.
* Alimentatia sanatoasa si echilibrata este importanta nu doar pentru starea de bine pe care ne-o confera, ci si pentru apetitul nostru sexual. Fructele si legumele bogate in antioxidanti (capsuni, coacaze, struguri, legumele verzi) sunt de mare ajutor. Incearca sa adopti o dieta mediteraneana bazata pe fructe si legume bogate in omega 3, dar si suplimentele alimentare (multivitaminele, coenzima Q10 cu efect antioxidant sau licopenul) ajuta la cresterea libidoului.
* Vinul rosu, consumat cu moderatie, este cunoscut pentru efectele sale benefice cum ar fi protectia impotriva bolilor de inima sau a cancerului, dar si pentru stimularea libidoului. Orice tip de alcool am consuma in cantitati mici, ne stimuleaza apetitul sexual, insa in exces poate provoca depresii, anxietate iar la barbatii poate duce chiar la probleme cu erectia.
* Renuntarea la fumat este unul dintre cele mai grele, dar si cele mai bune lucruri care le putem face atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru imbunatatirea vietii sexuale. Nicotina are efect vasoconstructor (ingusteaza vasele sangvine) si ingroasa vasele subtiri de sange prezente la nivelul penisului, lucru care dauneaza performantelor sexuale.
* Beneficiile sportului sunt clare chiar si in ceea ce priveste apetitul sexual. Exercitiile regulate mentin sanatos sistemul cardiovascular, esential pentru o viata sexuala normala. De asemenea, sportul creste secretia de hormoni sexuali, dar si de endorfine. In plus, ajuta la relaxare si destresare (stresul avand o influenta negativa asupra libidoului) si la imbunatatiirea imaginii corpului si implicit a imaginii de sine, ceea ce ne ajuta sa avem mai multa incredere in noi si sa ne simtim mai bine.
* Reducerea stresului este esentiala daca vrem sa ne bucuram de o viata sexuala normala. Tehnicile de management al stresului cum ar fi meditatiile sau yoga ne pot ajuta. Stresul este un inamic tacut, care ne acapareaza treptat si ne imbatraneste. In plus, creste nivelul cortizolului si al adrenalinei, care interfereaza cu hormonii sexuali.
* Somnul ajuta la refacerea corpului si la destinderea mintii. Lipsa de somn duce la disfunctii erectile dar si la probleme in privinta raspunsului la sex al femeilor. In timpul somnului sunt eliberati hormoni care reduc stresul, iar daca somnul este intrerupt sau insuficient, acest lucru afecteaza echilibrul chimic din creier si implicit starea noastra de spirit. Oboseala omoara apetitul sexual si dauneaza functionarii organelor sexuale, pe cand somnul suficient ne asigura un libido crescut.
* Reducerea consumului de cafea este necesara, deoarece cofeina, ca si nicotina, are efect vasoconstructor. Nu exista dovezi clare care sa lege cofeina de disfunctiile erectile, insa este bine sa consumam cu moderatie cafea, datorita posibilelor efecte daunatoare ale sistemului cardiovascular. In plus, mai bine alegem sa consumam ciocolata, care are efecte pozitive asupra libidoului.
Toate cele de mai sus par aspecte banale ce tin de o oarecare cultura generala in mentinerea unui stil de viata sanatos. Nerespectarea lor poate duce insa la o scadere a dorintei sexuale si implicit la o deteriorare a activitatii sexuale a cuplului. Acestea sunt in definitiv inca o serie de dovezi ca intre toate aspectele vietii exista o continuitate indistructibila.
Text: Bianca Badescu