Cum gestionam armonia in cuplu
Sintagma „vom fi impreuna si ne vom iubi pana la adanci batraneti” se afla in mintile tinerilor indragostiti, insa nu toti cei care o gandesc ajung sa o si experimenteze la maturitate. In tinerete, proiectam cuplul idilic, in care partenerii isi inteleg instinctiv sentimentele, iar povestea lor de dragoste dainuie in timp si spatiu. Realitatea este ca pot exista destule compatibilitati intre parteneri, care ii determina sa puna temelia casatoriei, insa acestea nu garanteaza si rezistenta acesteia. Casatoriile, sau longevitatea cuplurilor, in general, nu se mentin doar prin iubire. Mentinerea implica munca, planuri si obiective comune, angajamente si daruire.
Problemele maritale sunt deosebit de frecvente in primele zile de la nunta. In aceasta perioada, sotii pot descoperi spre marea lor uimire ca nu sunt persoanele de dinainte de nunta si ca acele persoane idilice cu care s-au casatorit nu sunt decat niste oameni cu propriile lor nevoi, slabiciuni sau interese. Constientizarea faptului ca acest lucru este un fenomen normal si un proces prin care fiecare cuplu trece si care poate fi mai mult sau mai putin elaborat ajunge sa linisteasca partenerii, iar acestia se impaca cu aceasta „viata reala” si vor continua sa aiba relatii de iubire. Multe carti abordeaza aceasta tema a armoniei in cuplu si sunt dedicate rezolvarii problemelor ce tin de armonia conjugala, multe dintre ele continand sugestii si teorii utile.
Cateva recomandari pentru mentinerea armoniei in cuplu:
– Merita efortul – Trebuie sa fie credinta tuturor celor care isi doresc sa mentina o relatie pasnica si iubitoare, o relatie bazata pe onestitate si integritate si care vor cauta intotdeauna resursele necesare pentru aceste realizari. Atunci cand un cuplu nu isi poate rezolva problemele ce survin in urma diferentelor de opinii sau diferentelor de mentalitate, sau nu isi poate modela atitudinea si comportamentul pentru aceste obiective, putem spune ca este sortit esecului.
– Atitudinea conteaza – Atitudinea cu care privesti lucrurile in general este ingredientul-cheie pentru a trata orice problema. Si in cazul cuplurilor care se confrunta cu diferite turbulente in timpul vietii lor, atitudinea de a lucra la aceste probleme, de a le relua, analiza si rezolva, de a fi determinati si hotarati sa salveze sau sa amelioreze situatia cuplului este vitala. Implicarea, si nu asteptarea, este atitudinea potrivita. Partenerii sunt doua entitati ale aceluiasi intreg. Astfel ca in cazul in care unul are o problema, aceasta devine si problema celuilalt, dar si o provocare pentru ambii de a rezolva situatia. Provocarile pot fi de asemenea si in zona iubirii neconditionate, in cautarea modalitatilor de a imbunatati mereu cate ceva in viata de cuplu si de a depasi conditia existenta pentru beneficiul amandurora, de a manifesta empatie si intelegere fata de celalalt, de a ajuta cea mai importanta persoana pe care ai ales-o sa-ti fie alaturi etc. Orice cuplu casatorit sau necasatorit are probleme mai mici sau mai mari, insa atitudinea cu care partenerii trebuie sa priveasca este ca acestea sunt problemele noastre si noi vom gasi cai adecvate de depasire deoarece ne cunoastem foarte bine posibilitatile.
– Pasi practici – Se stie ca oamenii sunt diferiti. Ei sunt produsul unei combinatii genetice, a experientelor din trecut, a aptitudinilor personale sau potentialului de dezvoltare pe care il detin etc. Astfel, intr-o relatie, primul pas este acceptarea diferentelor de opinie, de temperament, de mentalitate. Nevoia de acceptare a diferentelor devine si mai presanta atunci cand vorbim de o relatie de casatorie. Urmatorul pas este munca – pentru a putea face ca relatia de casatorie sa devina ceva frumos. Partenerii isi vor scoate in evidenta calitatile umane si se vor concentra pe dezvoltarea armonioasa a relatiei lor.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala