Cum ar fi sa-ti vezi partenerul facand sex cu altcineva?
Poate multi dintre voi sunt surprinsi de titlul acestui articol, titlu care intruchipeaza o intrebare putin atipica. Daca simti ca iti este imposibil sa raspunzi sau, si mai profund, sa iti imaginezi o asemenea scena erotica, atunci exista posibilitatea, undeva in abisurile psihismului tau, a unei marturii, a unei experiente de acest gen inca din frageda copilarie, insa personajele fiind altele.
Tragedia shakespeariana Troilus si Cressida, in care Troilus isi surprinde iubita Cressida in compania altui barbat, poate fi motiv de inspiratie pentru aceasta experienta sexuala atipica.
Troilismul, o extrema a comportamentului sexual uman
A privi partenerul de cuplu facand sex cu o alta persoana care poate fi o persoana cunoscuta, straina sau angajata pentru a participa la aceasta perversiune sexuala, poarta denumirea de troilism. Este important de punctat faptul ca troilismul se diferentiaza de practica sexuala menaje a trios, care se refera la activitatea sexuala realizata in trei, activitate in care fiecare din cei trei este implicat fizic, activ si/sau pasiv.
Dupa cum sugereaza si denumirea, acest termen de specialitate in sexologia umana provine de la frantuzescul “trois”, care inseamna trei.
Conform specialistilor in domeniu, troilistul doreste ca partenera sa intretina raporturi sexuale cu un alt partener in timp ce el este prezent.
In trecut, troilismul a fost privit ca o forma de voyerism, adica fara ca cei care intretin relatii sexuale sa fie constienti ca sunt observati. In prezent, troilismul este conceptualizat ca o practica sexuala perversa in care cei care intretin relatii sexuale sunt pe deplin constienti de faptul ca sunt priviti.
Mai mult, troilismul descrie si cazul tatalui care isi observa fiica, ajunsa la maturitate, cum face sex cu partenerul ei de cuplu.
Dupa cum se poate observa, troilismul se intalneste mai des in cazul barbatilor decat al femeilor.
Cauze psihologice
De-a lungul timpului, specialistii in domeniu au emis o serie de explicatii ale cauzelor psihologice care pot determina un comportament sexual de tip troilist.
O prima explicatie plauzibila consta in incercarea de a retrai scena primordiala in care parintii intretineau relatii sexuale, in urma carora subiectul in cauza a fost conceput.
Daca iti mai amintesti cat de mult iti doreai, cand erai mic, sa iti surprinzi parintii facand dragoste, atunci exista posibilitatea sa apartii multimii de copii care au asistat la fragmente de scene sexuale intre parinti, nu numai uitandu-se, ci si ascultand cum mama se vaita si tata gafaia.
De aici, in mintea ta de copil de atunci, putea sa rezulte concluzia ca tata ii facea un rau mamei, iar ea nu se putea apara. Astfel ca, undeva in inconstientul tau, a prins radacini ideea ca mama poate are nevoie de ajutor. Ajutor pe care nu ai putut sa il acorzi la timpul acela prin prisma conditiei tale fragile de copil, dar pe care incerci sa il acorzi acum asistand la astfel de practici sexuale si avand grija ca lucrurile sa decurga satisfacator si securizant.
O a doua explicatie se leaga de prima explicatie, si consta in identificarea de tip incestuos. Cu alte cuvinte, observatorul raporturilor sexuale traieste la nivel imaginar, constient sau nu, o relatie sexuala cu mama, sora sau fiica sa.
O a treia explicatie consta in necesitatea observatorului de a se identifica cu barbatul care performeaza actul sexual, provenita dintr-o lipsa de incredere de sine in propriile capacitati si performante sexuale. Printr-o astfel de experienta, subiectul pus in discutie are ocazia de a straluci sexual prin intermediul altcuiva.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei