Cele mai sigure metode contraceptive
Desi multe dintre cuplurile active sexual din Romania nu-si doresc inca un copil, studiile arata ca un sfert dintre acestea nu se protejeaza, clasand astfel tara noastra pe locul doi in Europa la numarul crescut de mame sub 20 de ani. Din acest motiv, cercetatorii incearca mereu sa gaseasca o metoda de contraceptie ieftina, care sa protejeze 100% impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite.
In topul celor mai sigure metode de contraceptie se afla:
1.Ligatura chirurgicala
Este o metoda de contraceptie semipermanenta si consta intr-o interventie chirurgicala ce are rolul de a lega trompele uterine ale femeilor si canalele de conducere a spermei ale barbatilor. De obicei, la aceasta procedura apeleaza cuplurile in varsta, care deja au familie. Partenerii trebuie sa fie sanatosi si la zi cu toate analizele medicale deoarece metoda nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Prin sterilizare chirurgicala, procedura devine ireversibila.
2.Prezervativele
Daca sunt folosite corect de la inceputul actului sexual si nu prezinta defecte din fabrica, prezervativele au o eficacitate de 99,8% impotriva sarcinilor nedorite, dar protejeaza si impotriva BTS. Exista o gama larga de modele ce pot fi usor procurate atat din farmacii cat si din supermarketuri. Pentru cresterea eficacitatii, pot fi combinate cu alte metode de contraceptie, dar si cu spermicide. Pentru ca sunt fabricate din latex, se pot rupe si pot provoca alergii persoanelor sensibile.
3.Steriletul
Este un dispozitiv cu hormoni, din plastic, in forma literei „T”, cu aplicare intrauterina, folosit de circa 5% dintre femei, avand o eficacitate de peste 99.6%. Hormonul continut este progesteronul iar doza este eliberata periodic in uter. Metoda este folosita de femeile care doresc o contraceptie pe o perioada lunga de timp (5-10 ani), insa nu protejeaza impotriva BTS. In primele luni de la aplicare, ciclul menstrual devine mai abundent si neregulat.
4.Injectiile contraceptive
Studiile au demonstrat ca au o eficacitate de peste 99.5%, insa nu protejeaza impotriva BTS. Preparatul a fost folosit prima data in 1967 si de atunci peste 30 de milioane de femei l-au folosit, fiind multumite de alegerea facuta. Este considerata o metoda semipermanenta deoarece durata de actiune a unei injectii este in medie de 3 luni. Injectiile pot sa contina o combinatie de estrogen si progestagen sau numai progesteron.
De retinut!
In India s-a inventat o metoda eficienta 100%, cu durata de 10 ani, care consta intr-o injectie in organul de reproducere masculin ce contine un gel polimer cu rol in distrugerea spermei. In cazul in care barbatul se razgandeste si doreste un copil, se administreaza o alta injectie care anuleaza in 3 luni efectul primei substante.
Text: Iacob Diana, Farmacist