Ce este si in ce conditii se apeleaza la salpingectomie?
Salpingectomia reprezinta ablatia chirurgicala a trompei uterine (salpinga). Se poate practica uni sau bilateral in functie de cauza pentru care s-a recurs la aceasta procedura. Indicatiile acestei proceduri sunt reprezentate de:
– sarcina extrauterina;
– inflamatia cronica (hidrosalpix);
– infectia (piosalpix).
Fertilitatea este afectata definitiv numai in cazul salpingectomiei bilaterale, unica posibilitate de procreere in acest caz fiind fertilizarea in vitro. In cazul salpingectomiei unilaterale poate fi vorba doar de o subfertilitate in anumite cazuri, atunci cand datorita unei anumite variante anatomice a vascularizatiei tubo-ovariene este afectata in cursul interventiei si vascularizatia ovarului, deci implicit si ovulatia ovarului respectiv.
Salpingectomia se poate practica prin operatie clasica sau cel mai frecvent si mai bine tolerat de catre pacienta prin laparoscopie, atunci cand nu exista contraindicatii pentru acest tip de interventie. Desi este uneori greu de acceptat de catre pacienta, aceasta interventie este de multe ori de preferat unei salpingotomii (taierea trompei, urmata de evacuarea sarcinii in caz de sarcina extrauterina sau de evacurea lichidului si refacerea pavilionului tubar in caz de hidrosalpix), aceasta din urma crescand major, in anumite cazuri, riscul de sarcina extrauterina pe trompa operata.
Text: Dr. Diana Cocei, medic primar obstetrica-ginecologie – embriolog senior, Columna Medical Center