Ce este bartolinita?
Bartolinita este o inflamatie care apare la nivelul glandelor Bartholin si care se poate insoti de infectie la acest nivel, in aceasta situatie numindu-se abces al glandei Bartholin.
Ce sunt glandele Bartholin?
Glandele Bartholin sunt glande accesorii la nivel genital, echivalentul glandelor bulbo-uretrale de la barbati. Aceste glande se gasesc in partea inferioara a labiilor, sub inelul himenului, si nu sunt palpabile in mod obisnuit; in mod exceptional, pot fi palpate la unele femei foarte slabe. Glandele Bartholin devin palpabile in momentul in care apare un chist sau un abces. De obicei, afectarea este unilaterala (afecteaza fie glanda de pe partea stanga, fie cea de pe partea dreapta).
Chistul glandei Bartholin apare in cazul in care canalul prin care glanda isi elimina mucusul in mod normal se inchide si atunci fluidul se acumuleaza in aceasta regiune. Apare o crestere in dimensiune a labiei de partea respectiva si jena dureroasa la mers si in timpul actului sexual. Chistul nu presupune existenta unei infectii. Atunci cand exista un canal al glandei inchis, este posibil sa apara infectie si atunci se formeaza ceea ce se numeste abces de glanda Bartholin. In acceptiunea populara, bartolinita este infectia acestei glande.
Dintre factorii favorizanti ai acestei infectii mentionam aici igiena locala, activitatea sexuala (apare mai frecvent la femeile active sexual) si o imunitate scazuta.
Cum arata un abces al glandei Bartholin?
Bartolinita se manifesta prin tumefierea (umflarea) labiei de partea afectata, in special in zona inferioara, catre vagin, cu inrosirea zonei afectate. Pielea de la acel nivel este in tensiune, zona afectata este extrem de dureroasa. De cele mai multe ori, durerea este atat de intensa incat face imposibile mersul si activitatea sexuala.
Ce trebuie facut in cazul aparitiei acestor simptome?
Un consult ginecologic de urgenta, deoarece acesta poate evita o interventie chirurgicala. Daca abcesul este unul mic si durerea este suportabila, se incearca tratamentul medicamentos cu analgezice si antibiotice. Daca acesta se dovedeste a fi ineficient, este necesar tratamentul chirurgical. De asemenea, se prefera interventia chirurgicala si in cazul unui abces de mari dimensiuni, asociat cu durere importanta. Tratamentul chirurgical presupune o mica incizie la nivelul abcesului care sa elimine puroiul acumulat la acel nivel. Pentru evitarea recidivelor, se scoate si “camasa” abcesului, pentru a nu favoriza reaparitia lui. Tratamentul chirurgical se asociaza intotdeauna cu tratament antibiotic. In urma tratamentului chirurgical, se lasa plaga deschisa pentru a nu permite reacumularea de secretii si puroi la acel nivel; din contra, se favorizeaza eliminarea lor catre exterior.
In timpul interventiei, se recolteaza probe bacteriologice pentru a identifica bacteria care a provocat infectia si pentru a putea adapta tratamentul antibiotic astfel incat sa fie cat mai eficient. Este posibil ca infectia sa fie simultana cu mai multe bacterii si sa fie necesar un tratament combinat care sa asigure vindecarea. Daca se intampla ca abcesul sa se elimine spontan, adica fara nicio interventie din exterior, se recomanda tratamentul durerii, comprese calde si bai de sezut. Insa recomandarea de a merge la un medic ginecolog ramane una importanta, el fiind cel care ar trebui sa ia decizia cea mai potrivita in functie de gravitatea fiecarui caz in parte.
De mentionat ar fi si faptul ca exista riscul unor recidive locale, fie pe aceeasi parte, fie poate sa apara infectia glandei de parte opusa. Din studiile efectuate, s-a demonstrat ca majoritatea femeilor care au prezentat in cursul vietii un episod de bartolinita au avut un risc mare de recidiva.
Text: Dr. Laura Mustata, Medic rezident obstetrica-ginecologie