Cât de ușor fac insolație copiii?
Insolația este definită ca o stare patologică secundară expunerii prelungite la lumina solară în zilele în care indicele UV este peste limitele normale și constă în perturbarea mecanismelor fiziologice termoreglatoare însoțită de deshidratare prin pierderea electroliților prin transpirație excesivă, urinare sau vomă, creșterea valorilor tensiunii intracraniene secundar congestiei vaselor sanguine ce deservesc creierul şi chiar instalarea hemoragiilor vasculare secundar accidentelor vasculare cerebrale ce pot fi tranzitorii sau totale.
Indicat pentru pielea deschisă şi sensibilă a copiilor, farmaciştii Catena recomandă Rilastil Sun System, spray de corp transparent cu SPF 50, ce garantează un spectru larg de protecţie împotriva razelor UVB-UVA datorită ultimei generaţii de filtre solare. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Cum apare insolaţia?
Deshidratarea poate fi secundară lipsei hidratării cu lichide, lipsei protejării a corpului de expunerea în mod direct la radiațiile solare sau prezența arsurilor tegumentare de cauză solară, fapt ce conduce la pierderea funcției homeostatice a tegumentului. Părinții trebuie să știe că, din punct de vedere medical nu există nicio diferență între arsură solară sau arsură secundară expunerii directe sau indirecte la foc, mecanismele fiziopatologice fiind asemănătoare. Pentru a putea să diferențieze un episod de insolație, părinții trebuie să cunoască simptomatologia – aceasta se manifestă din punct de vedere clinic cu cefalee, stări de vomă, manifestări comportamentale ce sugerează epuizarea energetică, copilul ce devine apatic, acuză dureri de cap, vertij.
Prezența fotofobiei, însoțită sau nu de paloare, transpirații reci, indică faptul că micul pacient prezintă prima fază a insolației, și anume faza de hipertermie. Dacă părinții nu sesizează imediat instalarea acestei faze premergătoare insolației, copiii pot intra foarte rapid în starea de insolație propriu-zisă, și anume, copilul devine hipertermic cu temperatură locală crescută. De asemenea se instalează și hiperemia tegumentelor, episoade de vărsături specifice creșterii tensiunii intracraniene, episoade de agitație psihomotorie, instalarea anxietății, instalare problemelor respiratorii severe ce preced pierderea cunoştienţei și implicit, în cazurile grave, putându-se ajunge chiar și la deces, în cazurile în care părinții nu solicită de urgență ajutorul medical specializat. Dacă de la debutul primei faze până la instalarea fazei de insolație, poate trece chiar și câteva ore fără a fi nevoie de ajutor medical specializat, de la debutul celei de a doua faze și până la deces pot fi suficiente câteva minute pentru ca cel mic să devină inconștient.
Întreruperea expunerii la soare
În cazul în care părinții suspectează chiar și cel mai mic semn la copii lor, care să prevestească instalarea unui episod de insolație, indicat ar fi ca aceștia să întrerupă expunerea la soare, să administreze lichide și să solicite de urgență ajutor medical specializat. Dacă micul pacient prezintă și patologii asociate cunoscute sau necunoscute de către părinți, evident timpul de instalare a unui episod de insolație se poate micșora foarte mult, iar șansele de reușită a tratamentului scad odată cu incidența bolilor asociate.