Avortul in scop terapeutic
Avortul este intreruperea unei sarcini in orice moment inainte de nastere. Incarcatura sa emotionala este foarte intensa, avand in vedere ca termenul “avort” provine de la latinescul “arbori”, care inseamna “a disparea”. Cu alte cuvinte, embrionul, fetusul sau produsul conceptiei pur si simplu dispare.
Avortul, accidental sau deliberat
Exista doua tipuri de avorturi: accidentale si deliberate. Cele accidentale au loc atunci cand sarcina ia sfarsit de una singura. Mama, din diverse motive medicale, nu poate tine sarcina si expulzeaza copilul. Se mai numeste si avort spontan. Cele deliberate sunt realizate la vointa mamei.
Insa mai exista un tip de avort denumit mai nou “avort in scop terapeutic”.
Legal sau ilegal? Moral sau imoral?
Cu mult inainte de legalizarea avorturilor, toti viitorii medici erau inca de pe bancile facultatii indoctrinati cu ideea de interzicere a avorturilor care nu erau facute sub un control legal temeinic.
Astazi, aceasta idee nu mai este valabila deoarece in tara noastra precum si in Occident, avortul a devenit legal. Ceea ce face ca milioane de sarcini sa sfarseasca in cabinetul medicilor ginecologi.
Avortul terapeutic
Insa, in trecut, avortul terapeutic era privit in dublu sens. Pe de o parte, insemna, ca si in prezent, avort facut pentru a proteja viata mamei sau pentru a sfarsi o sarcina in care fetusul avea malformatii congenitale sau predispozitii catre diverse boli incurabile.
De exemplu, daca mama avea o boala care ar fi condus la deformarea copilului, precum rubeola, atunci s-ar fi recomandat realizarea unui avort in scop terapeutic. Sau, un alt exemplu, daca fetusul ar fi avut doua capete, sau nu avea cap, atunci era impus un astfel de avort.
Pe de alta parte, in ciuda implicatiilor dramatice ale avortului terapeutic, multe femei au profitat de aceste situatii urgente astfel incat sa faca avorturi care poate nu erau atat de urgente.
In zilele noastre, aproape orice femeie poate obtine un avort fara prea multe eforturi, cel putin in prima parte a sarcinii. Legile variaza de la o tara la alta, insa femeile gasesc cu usurinta un loc in care sa avorteze.
Cazuri extreme in care este necesar avortul terapeutic
Daca sarcina este o amenintare pentru mama, atunci se poate incerca varianta avortului, tratarea mamei pentru ca pe viitor, in masura in care isi va dori, sa incerce sa aiba din nou un copil.
Exista insa si cazuri extreme pentru care desi sarcina nu prezinta pericole din punct de vedere medical ea afecteaza femeia la nivel psihologic. Astfel in cazul unui viol de exemplu mama poate respinge copilul dupa nasterea lui, asociindu-l cu momentul traumatic. In aceste cazuri trecerea printr-un demers terapeutic se dovedeste de cele mai multe ori benefica.
In astfel de cazuri exista o solutie mai buna decat avortul, si anume pilula de a doua zi. In termen de 72 de ore de la contactul sexual, aceasta pilula poate preveni sarcina aproape suta la suta.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei