Teama de abandon, o sursa buna de alimentare a geloziei din relatia de cuplu
Atunci cand vorbim despre dependenta si independenta la nivelul relatiei de cuplu, practic vorbim despre libertate si privare de libertate a partenerilor de cuplu. Oare, tu ca si partener/a de cuplu ai vreun drept de proprietate asupra celuilalt!? De raspunsul la aceasta intrebare depinde in ce clasa de persoane te inscrii, a celor dominatoare prin excelenta sau a celor non-dominatoare.
Cele din prima categorie ascund o personalitate nesigura si cu mari carente afective. Iar persoanele din cea de-a doua categorie sunt persoane securizate emotional si cu o incredere de sine ridicata.
Evident ca niciun partener de cuplu nu are drept de proprietate asupra celuilalt. O relatie de cuplu se bazeaza pe crearea unui spatiu comun in care cei doi parteneri convietuiesc, insa fara a omite si dezvoltarea unor spatii personale pentru fiecare in parte in care acestia au posibilitatea sa isi dea intalnire cu propria persoana.
Fericirea intr-o relatie de cuplu consta si in respectarea libertatii personale a persoanei iubite sau a spatiului ei intim in care aceasta are sansa de a se dezvolta personal.
Gelozia, o trauma provenita din trecut?!
Gelozia simbolizeaza de cele mai multe ori o nesiguranta a persoanei care se simte inselata.
Astfel ca gelozia este o trauma provenita din trecutul personal. Daca te simti si tu asa, poate ca ar fi cazul sa incepi sa cauti putin in istoria ta de viata. Teama de abandon poate deveni o buna sursa de alimentare a sentimentului geloziei. Fie ca este o teama pe care o avem mostenire de la parinti sau de la un fost partener de cuplu sau de la o fosta partenera de cuplu, este clar faptul ca, intr-un anume moment din trecut, am fost abandonati de cineva drag si acest lucru a lasat rani adanci in sufletul nostru.
Insecuritatea poate fi resimtita de fapt in relatia cu mama sau cu tata, atunci cand am trecut prin procesul unui abandon emotional care a generat in noi aceasta teama.
Gelozia nejustificata poate umbri fericirea cuplului. Gelozia face ravagii in orice relatie de cuplu deoarece afecteaza negativ comunicarea dintre parteneri, initiativa si motivatia acestora de a relationa pozitiv unul cu celalalt. Asa ca nu este cazul sa renunti la a te bucura de frumusetea iubirii voastre si a te pierde in ganduri si emotii sumbre care practic nu au nicio legatura cu persoana iubita.
Exista solutii pentru golurile sufletesti!
Parteneri de cuplu compatibili nu gasim in fiecare zi si pe toate drumurile. Gelozia poate deveni un punct slab atunci cand ne confruntam cu ea de-a lungul timpului si sfarsim prin a ne desparti din pricina acesteia. In astfel de cazuri, mai intelept ar fi sa incercam sa ne rezolvam anxietatile si vulnerabilitatile prin a analiza care sunt sursele geloziei noastre. Si daca nu o putem face de unii singuri acasa, exista intotdeauna ajutor specializat din partea unei persoane acreditate si obiective, care sa ne sprijine in gasirea solutiilor pentru golurile noastre sufletesti.
Va invit la cunoastere, implicare si lucru cu voi insiva in vederea identificarii surselor reale ale geloziei noastre si convietuirii in armonie atat cu voi insiva, cat si cu persoanele iubite de voi.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei