Pierderea sarcinii, o experienta de viata traumatizanta
Cand o sarcina dorita sfarseste printr-o pierdere, femeia sufera o trauma majora in viata sa. De la agitatia fizica la agitatia emotionala nu este decat un pas. De asemenea, tragismul evenimentului va aduce un oarecare grad de stres si in familia cuplului respectiv.
Avortul spontan timpuriu, mai dureros
Avorturile spontane sunt evenimente dureroase care se intampla frecvent. Un avort la un stadiu avansat de sarcina poate fi perceput diferit fata de un avort la un stadiu timpuriu. Pentru unele cupluri, o pierdere timpurie este foarte dureroasa si devine si mai dureroasa prin lipsa de sprijin sau de consolare din partea familiei si a prietenilor. Acestia fie nu au stiut nimic despre sarcina, sau nu apreciaza importanta pierderii la adevarata sa valoare, cea data de cuplul perdant.
Cu toate acestea, fiecare avort reprezinta o pierdere. Astfel este necesar ca aceasta durere pe care o resimte cuplul sa fie recunoscuta, confirmata si acceptata.
Terapia de familie, de mare ajutor
Pentru unele femei impreuna cu partenerii lor de cuplu, momentul pierderii sarcinii este experimentat ca o angoasa puternica. Astfel, acestora le pot fi necesare luni sau chiar ani pentru a-si reveni pe deplin.
Terapia de familie ii poate ajuta pe parteneri sa treaca prin experienta pierderii mai usor si mai repede, sa inteleaga si sa accepte semnificatia acestui eveniment dureros in viata lor si sa priveasca cu alti ochi pierderea suferita.
Ca in cazul tuturor crizelor din lume, acest moment critic poate fi o ocazie extraordinara pentru femeie sau pentru barbat de a-si reuni fortele, de a-si analiza scopurile in viata si de a solutiona pozitiv experienta.
Recomandarile specialistilor in terapia traumei si a pierderii
Munca de terapie are ca scop atenuarea angoasei cauzate de pierderea sperantelor si viselor indreptate catre un copil care nu va mai fi. Cu atat mai mult munca de diminuare a suferintei este mai mare in cazul in care pierderea este necunoscuta familiei si prietenilor, deoarece acestia ar fi putut reprezenta un suport emotional suplimentar pentru cuplu.
Cel mai sanatos lucru pe care il poate face cuplul este sa intre in relatie de comunicare cu alte cupluri care au trecut prin experiente similare, sa le asculte povestea si sa rezoneze cu ei. Astfel, cuplul va intelege ca nu este singurul cuplu din lume care duce in spate aceasta durere imensa si ca, odata cu trecerea timpului, ranile sufletului se vor vindeca.
Recunoasterea pierderii si gasirea semnificatiei acesteia sunt cheile psihologice ale depasirii crizei existentiale in care se afla partenerii de cuplu.
De exemplu, exprimati-va liber durerea si jalea pentru a va descarca sufletul, realizati un ritual de inmormantare sau de pomenire pentru a marca pierderea in ochii tuturor, comunicati cu familia si cu prietenii, cei care isi gasesc consolare in religie pot apela la un preot care sa-i asculte si sa-i indrume, documentati-va medical in ceea ce priveste detaliile pierderii pentru a evita invinovatirile inutile, cititi lecturi relevante si frecventati grupuri de sprijin si de suport sau apelati la terapia de familie.
De asemenea, este foarte important sa va supravegheati starea de sanatate deoarece suferintele majore pot accentua sau declansa boli fizice ascunse.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei