Gestionarea alergiilor alimentare la bebelusi
Alergiile alimentare la bebelusi reprezinta una dintre temerile cele mai comune pe care parintii le au atunci cand incep sa introduca noi produse in alimentatia bebelusilor lor. Partea pozitiva este aceea ca alergiile alimentare la bebelusi apar intr-un numar redus de cazuri. Cu toate acestea, bebelusii sunt mai predispusi la a dezvolta alergii alimentare in comparatie cu copiii sau adultii, deoarece sistemul lor digestiv nu este matur. Chiar daca riscul de alergii alimentare la bebelusi este redus, este recomandat ca parintii sa ramana vigilenti atunci cand adauga un aliment nou si sa monitorizeze reactiile. Prin intermediul acestui articol veti intelege ce sunt alergiile alimentare la bebelusi si cum sa le gestionati corespunzator.
Ce sunt alergiile alimentare la bebelusi?
Alergiile alimentare la bebelusi reprezinta o reactie anormala a corpului la anumite alimente. Este important sa stiti ca alergiile alimentare la bebelusi sunt diferite de intolerantele alimentare. Principala diferenta intre cele doua apare din faptul ca spre deosebire de intoleranta, alergiile alimentare la bebelusi afecteaza sistemul imunitar si pot provoca simptome care pot crea disconfort, dar pot pune si viata bebelusului in pericol.
Care sunt cauzele pentru alergiile alimentare la bebelusi?
Inainte de a avea o reactie alergica, un bebelus cu sensibilitate la anumite alimente a fost expus la acestea sau a fost sensibilizat prin alaptare. Atunci cand incearca a doua oara alimentul care i-a produs sensibilitate, exista sanse crescute sa apara alergiile alimentare la bebelusi. In acel moment, anticorpii IgE reactioneaza la alimentul pe care l-a ingerat si este eliberata histamina. Astfel, corpul produce o reactie de aparare la alimentul respectiv, iar copilul incepe sa aiba reactii specifice pentru alergiile alimentare la bebelusi cum ar fi: senzatie de voma, mancarime la nivelul cavitatii bucale, probleme de respiratie, dureri de stomac si/sau diaree.
Cum introduceti in dieta produse responsabile pentru alergiile alimentare la bebelusi?
Alimentele solide ce pot determina alergiile alimentare la bebelusi sunt introduse in perioada diversificarii, respectiv dupa varsta de 6 luni. In momentul in care incepeti sa ii oferiti bebelusului astfel de alimente, este recomandat sa le introduceti in alimentatie pe rand si in cantitati foarte mici pentru a putea determina orice reactie.
Daca bebelusul a avut deja o alergie sau daca aveti in familie istoric de alergie la alimente, astm, febra fanului sau eczeme, este recomandat sa acordati o atentie sporita reactiilor bebelusului la noi alimente. Puteti discuta cu un specialist pentru a va orienta in modul in care puteti monitoriza si gestiona reactiile alergice.
Cele mai comune alimente care pot declansa alergiile alimentare la bebelusi sunt urmtoarele:
- laptele de vaca;
- ouale;
- alimente care contin gluten;
- nuci si alune;
- seminte;
- soia;
- crustacee;
- diferite tipuri de peste.
Aceste alimente pot fi introduse gradual in dieta bebelusului dupa 6 luni, la fel ca orice alt tip de aliment. Daca au fost tolerate cu usurinta, atunci puteti continua sa le introduceti pentru a diminua riscul de aparitie a alergiilor alimentare la bebelusi.
De exemplu, cu cat veti intarzia sa introduceti oua in alimentatie intre 6 si 12 luni, cu atat riscul pentru alergiile alimentare la bebelusi, la acest aliment in mod particular, va fi mai mare. De asemenea, majoritatea copiilor vor avea din ce in ce mai putine alergii la lapte sau oua. Cu toate acestea, alergiile alimentare la bebelusi dezvoltate la alune si nuci ii ppt insoti pe tot parcursul vietii.
Simptome pentru alergiile alimentare la bebelusi
Alergiile alimentare la bebelusi apar de obicei foarte rapid, in doar cateva minute dupa ce copilul a ingerat alimentul respectiv. Simptomele cele mai uzuale sunt urmatoarele:
- stranut;
- nas infundat sau care curge in continuu;
- ochi iritati, cu mancarimi si care curg;
- tuse;
- iritatii care provoaca mancarimi intense;
- dificultati in respiratie;
- senzatie de voma;
- diareee
- exacerbarea simptomelor de astm sau aparitia eczemelor.
Majoritatea simptomelor care apar la alergiile alimentare la bebelusi au o intensitate medie. Uneori, acestea pot deveni severe si pot provoca soc anafilactic. In acest caz, bebelusul are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta.
Cum puteti gestiona alergiile alimentare la bebelusi?
In primul rand, nu exista un tratament pentru a preveni acest tip de alergii. Principalul obiectiv al tratamentului este sa evitati alimentele care pot cauza simptome alergice. Diagnosticarea unei astfel de alergii va fi facuta de catre medicul specialist ce va analiza intensitatea simptomelor si istoricul din familie.
In cazul in care alergiile alimentare au aparut din cauza unui anumit aliment sau grupe de alimente, atunci medicul va va recomanda cum sa il evitati si pe ce perioada. Daca bebelusul este in continuare alaptat exclusiv, atunci medicul va recomanda mamei sa evite anumite tipuri de alimente ce au putut provoca dezvoltarea unor alergii.
Atunci cand medicul constata ca exista un risc crescut de agravare a simptomelor generate de alergiile alimentare, atunci acesta va va recomanda sa aveti in permanenta un kit ce contine injectie cu epinefrina. Astfel, veti putea preveni aparitia unui soc anafilactic sau agravarea simptomelor la un nivel ce ar putea pune in pericol viata bebelusului.
Puteti gestiona cu usurinta alergiile alimentare la bebelusi atunci cand urmariti cu atentie reactiile la alimentele cu potential crescut de a provoca astfel de situatii. De asemenea, de la aparitia primelor simptome, este important sa discutati cu un medic pentru a lua masurile adecvate din timp. Pe de alta parte, este important sa nu picati in plasa de a nu oferi copilului alimentele de care are nevoie de teama alergiilor. Impreuna cu medicul, puteti crea o dieta echilibrata pentru bebelus din care sa isi ia vitaminele si mineralele de care are nevoie.
Surse:
https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Managing-Food-Allergies.aspx
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/food-allergies-in-children
https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/food-allergies-in-babies-and-young-children/
https://www.ucsfbenioffchildrens.org/education/managing-food-allergies#:~:text=Treating%20a%20Food%20Allergy,Benadryl%2C%20or%20epinephrine%20are%20prescribed.