Consecintele unei nasteri premature
In general se considera nastere prematura acea nastere care survine anterior perioadei de 38 saptamani de gestatie. Un copil prematur insa se poate considera si cel cu greutatea la nastere sub 2500 grame, chiar daca a depasit bariera celor 38 de saptamani de dezvoltare intrauterina.
Cauzele nasterii premature
Nasterea prematura poate avea numeroase cauze, acestea putand tine de mama cat si de viitorul copil. Astfel, gravidele foarte tinere, la care dezvoltarea uterului pe parcursul sarcinii are loc cu dificultate, pot naste prematur. De obicei, odata cu a doua sarcina, cand elasticitatea musculaturii uterine se imbunatateste, nasterea la termen poate constitui regula.
Bazinul stramt sau cu anomalii poate reprezenta o alta cauza de nastere prematura. De asemenea, uterul mic, slab dezvoltat, care nu se mareste in mod corespunzator pe parcursul sarcinii, poate duce la nastere prematura. Fumatul poate reprezenta o alta cauza a nasterii premature. S-a constatat, de-a lungul vremii, o corelatie stransa intre nasterea prematura si acest viciu, mai ales daca este completat si cu alte droguri (alcool, stupefiante). In fine, si nasterile frecvente sau cu intervale mai mici de 1 an intre ele, boli materne cronice, avorturi multe anterioare, malnutritie sau stres fizic si/sau psihic intens pot reprezenta alte cauze ale nasterii inainte de termen sau cu copii cu greutate subnormala.
Cu ce probleme de sanatate se confrunta bebelusii nascuti inainte de termen?
Referitor la cauze ce tin de fat, primul copil este predispus la prematuritate, de asemenea copilul geaman sau copilul cu probleme de sanatate, de obicei genetice.
In fata prematuritatii se pune intrebarea fireasca daca copilul poate face fata lumii extrauterine. Din fericire, dezvoltarea in ultimii ani a neonatologiei asigura o monitorizare si un tratament specifice pentru fiecare categorie clinica de prematur, cu rezultate spectaculoase.
Totusi, in ciuda eforturilor depuse de medici, viata unui prematur ramane in continuare fragila, cu potential evolutiv de cele mai multe ori imprevizibil.
Fiecare organ al copilului este afectat in cazul nasterii premature. Imaturitatea pulmonara poate face respiratia extrem de dificila, asistarea medicala fiind astfel necesara in toate cazurile. Dificultati pot aparea si in ceea ce priveste alimentatia nou-nascutului prematur. Astfel, sistemul digestiv nefiind pe deplin dezvoltat, exista posibilitatea malabsorbtiei, adica a insuficientei utilizari a principiilor nutritive din lapte precum si a tulburarilor de deglutitie.
Copilul prematur sufera si din punct de vedere al eliminarilor renale, acestea fiind modificate in sensul pierderii de saruri minerale si electroliti. Hemoragiile sunt de regula mai frecvente la copiii prematuri, sistemul vaselor sanguine nefiind pe deplin maturizat, iar posibilitatile de termoreglare sunt reduse.
Iata deci consecintele unei nasteri premature, care se pot rezolva in exclusivitate intr-un serviciu organizat de neonatologie. Incubarea, hrana asistata, monitorizarea evolutiei orare sunt parametri care se urmaresc in acest caz.
Din fericire, biologia umana a fost adaptata in decursul evolutiei si la acest aspect al nasterii premature. Cei mai multi copii nascuti prematur recupereaza in termen scurt handicapul determinat de nasterea prematura si ii ajung din urma pe cei nascuti la termen.
Sunt multe cazuri in care dezvoltarea ulterioara a acestor copii depaseste asteptarile, faptul ca au fost nascuti prematur nemaifiind decat o amintire hazlie pentru ei, dar si o amintire plina de necunoscut pentru parinti.
Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie
– Columna Medical Center