Cerclaj in sarcina – cand se recomanda si care sunt riscurile procedurii
Cerclajul este o procedura medicala recomandata in timpul sarcinii pentru a preveni nasterea prematura, in special in cazul in care exista riscul de deschidere prea devreme a colului uterin. Prin aceasta procedura, medicul va sutura colul uterin. Perioada in care are loc acesta este intre saptamanile 12 si 14, inainte de a aparea orice semne de dilatare a colului. Exista diferite metode prin care puteti face cerclaj. Cele mai des folosite optiuni sunt cele transvaginale sau transabdominale. In jurul saptamanii 37 de sarcina, sutura este inlaturata pentru a permite nasterea prematura. In acest articol veti afla mai multe informatii despre cerclaj, cand se recomanda si care sunt riscurile procedurii.
Cerclaj in sarcina – informatii generale
Acesta reprezinta o metoda eficienta de a mentine colul uterin inchis pentru a preveni nasterea prematura. Aceasta tehnica este folosita in cazul in care colul este incompetent sau prea slabit pentru a putea duce sarcina pana la termen. In acest mod, medicul se asigura ca fatul se dezvolta in siguranta in uter pana cand acesta este pregatit pentru nastere.
In timpul procedurii de cerclaj, medicul ginecolog va efectua una sau mai multe suturi in zona in care colul uterin este deschis. Astfel, va reusi sa mentina colul inchis pe parcursul sarcinii. Pentru a intelege mai bine cum se efectueaza aceasta procedura, puteti sa va ganditi la uter ca la o “poseta”. Prin cerclaj, medicul foloseste cateva suturi pentru a mentine aceasta “poseta” inchisa.
Pentru a preveni si pentru a reduce semnele atrofice, adica vergeturile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL STRETCH MARKS – Crema prevenire si contracarare vergeturi. Aceasta crema emolienta, hidratanta si elasticizanta are in compozitie aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Este potrivita pentru orice tip de piele, putand fi utilizata in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.
Cerclaj in sarcina – cand se recomanda
De obicei, procedura de cerclaj este efectuata in intervalul cuprins intre saptamanile 12 si 14 de sarcina. Cu toate acestea, exista situatii in care femeile insarcinate pot necesita cerclaj si mai tarziu in sarcina. In acest caz, procedura este cunoscuta drept cerclaj emergent si este necesara atunci cand colul s-a deschis sau s-a scurtat.
Pentru a preveni nasterea prematura, cerclajul se recomanda in urmatoarele situatii:
- ati avut o procedura de cerclaj si in sarcina anterioara, in mod special dupa saptamana 14 de sarcina;
- ati avut o scurtare a colului, aveti o sarcina cu un singur fat si aveti mai putin de 24 de saptamani pana la nastere;
- ati avut biopsie de con de col uterin sau o incizie pentru indepartarea leziunilor de mici dimensiuni de la nivelul colului (LEEP);
- aveti un istoric de pierdere a sarcinii in trimestrul 2 in urma unei dilatatii nedureroase a colului;
- colul incepe sa se deschida in trimestrul 2 de sarcina cu dilatatie nedureroasa;
- ati experimentat deja un episod in urma caruia ati nascut inainte de a implini 34 de saptamani de sarcina si ati avut o scurtare a colului inainte de saptamana 24 de sarcina;
- colul are leziuni din cauza intreruperilor de sarcina din trecut.
Procedura de cerclaj are loc sub anestezie locala. Inainte de a o efectua, medicul va analiza istoricul pacientei si va decide care este tipul de procedura pe care il poate efectua. In timpul procedurii de cerclaj, nivelul de durere este foarte redus. De asemenea, dupa ce procedura a avut loc, este posibil sa experimentati sangerare usoara sau spotting timp de cateva zile.
Cerclaj in sarcina – riscuri si complicatii
Dupa ce procedura de cerclaj a avut loc, medicul va va recomanda sa evitati efortul si sa stati cat mai mult in pat pana la nastere. De asemenea, pentru a preveni infectia, medicul va va prescrie un antibiotic care este sigur pentru fat. In plus, este important sa mentineti o igiena riguroasa si odihna adecvata pentru urmatoarele 10 zile de la procedura pentru a permite suturilor sa se vindece.
Ca orice procedura medicala, si aceasta poate prezenta riscuri si complicatii. Avantajele acestei procedurii depasesc cu mult eventualele riscuri sau complicatii pe care le puteti avea. Atat timp cat respectati recomandarile medicului, puteti diminua riscurile acestei proceduri. Cele mai comune complicatii sau riscuri la care va expuneti sunt urmatoarele:
- infectie la nivelul membranelor fetale sau a uterului;
- leziuni la nivelul colului;
- sangerare in timpul sau dupa efectuarea procedurii;
- ruperea prematura a membranelor – aceasta situatie apare atunci cand apa se rupe mai devreme decat ar trebui. Fatul se dezvolta in lichid amniotic in interiorul uterului. Acesta este cunoscut ca “punga de apa” sau “membrane”. Ruperea membranelor poate declansa nasterea prematura;
- nastere prematura;
- stenoza la nivelul colului (aceasta conditie presupune o ingustare permanenta a colului);
- tesut cicatricial la nivelul colului;
- ruperea colului sau a uterului in cazul in care travaliul progreseaza atunci cand suturile sunt inca prezente.
In urma procedurii de cerclaj pot aparea complicatii care pot necesita interventia medicului specialist. Asadar, in cazul in care experimentati una dintre situatiile de mai jos, este important sa anuntati imediat medicul:
- febra ridicata, ce depaseste 37.7 grade Celsius;
- contractii sau dureri ale abdomenului inferior care apar la intervale regulate de timp;
- miros persistent la nivelul vaginului sau scurgeri vaginale;
- ruperea apei;
- sangerare excesiva.
In concluzie, procedura de cerclaj, desi poate parea riscanta la inceput, este deosebit de importanta pentru a putea duce sarcina la termen. Aceasta procedura este de succes in aproximativ 90% din cazuri. Persoanele care au fost diagnosticate cu col uterin scurt sau incompetent pot necesita aceasta procedura in sarcinii consecutive. Prin urmare, pe parcursul sarcinii este important sa discutati cu medicul ginecolog pentru a depista eventualele situatii in care puteti avea nevoie de procedura de cerclaj.
Surse:
- https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17970-cervical-cerclage
- https://www.acog.org/womens-health/faqs/cervical-cerclage
- https://www.webmd.com/baby/pregnancy-cervical-cerclage
- https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cervical-cerclage/#:~:text=The%20best%20time%20for%20the,the%20cervix%20have%20already%20begun.