Cancerul de col uterin. Simptome de alarma
Cancerul de col uterin reprezinta o boala ginecologica grava, curabila in stadiile incipiente. Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea datorata cancerului de col uterin.
Cancerul de col apare la femeile de peste 30 de ani, active sexual, avand mai multe cauze, cea mai frecvent invinuita fiind infectia HPV. Virusurile HPV se transmit pe cale sexuala, infectia fiind asimptomatica si se vindeca de cele mai multe ori de la sine. In anumite cazuri, infectia evolueaza si da modificari displazice la nivelul colului uterin, leziuni precursoare ale cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin se dezvolta in acea parte de uter care se deschide in vagin.
In stadii incipiente, cancerul de col uterin nu produce sangerari sau durere, astfel ca nu exista semne de alarma. In stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sangerari vaginale anormale, secretii vaginale anormale si dureri. Cancerul de col uterin are o simptomatologie redusa, nespecifica, ceea ce face ca aceasta boala sa fie diagnosticata in stadii tardive, cu resurse terapeutice limitate.
Singura metoda de screening eficienta pentru depistarea cancerului de col este Testul Babes-Papanicolau.
Semne de alarma:
– Cel mai frecvent simptom in cancerul de col uterin este reprezentat de sangerarea pe cale vaginala. Aparitia sangerarilor in afara perioadei menstruale, la menopauza sau in timpul contactului sexual este anormala si necesita investigatii ginecologice. Ea apare si in alte boli cu etiologie endometriala sau endocrinologica.
– Secretia vaginala modificata. O secretie apoasa uneori amestecata cu mici cantitati de sange sau fragmente tisulare, inodora sau cu miros fetid poate reprezenta un simptom de alarma in cancerul de col uterin.
– Dispareunia, simptom nespecific, este definita ca aparitia durerii in timpul contactului sexual, care se agreaveaza treptat. Ea poate aparea si in alte boli ginecologice precum vaginitele, colpitele sau afectiunile displazice ale colului uterin.
– Durerea abdominala nespecifica. Acest simptom nespecific este caracteristic stadiilor avansate de boala, prin extinderea bolii si infiltrarea altor organe vecine. Durerea variaza de la o usoara senzatie de disconfort in regiunea pelvina pana la dureri persistente in abdomenul inferior ce pot iradia la nivelul membrelor inferioare si regiunii lombare.
– Tulburarile de tranzit. In cancerul de col uterin, constipatia apare tardiv, prin cresterea in dimensiuni a colului tumoral si prin invazia rectului. Balonarea prelungita care nu poate fi pusa in relatie cu alimentatia si care persista o perioada indelungata trebuie sa atraga atentia, fiind un simptom ce apare destul de precoce in evolutia bolii.
– Simptomatologia urinara. Hematuria sau prezenta de sange in urina poate semnifica invazia vezicii urinare.
– Fatigabilitatea. Senzatia de oboseala continua este prezenta la femeile ce sufera de cancer de col uterin. Acest simptom este nespecific si apare in stadii terminale ale bolii.
– Scaderea ponderala. Scaderea in greutate fara sa fie pusa pe seama unei diete sau a unor afectiuni endocrinologice reprezinta un simptom nespecific care necesita investigatii suplimentare.
– Anemia care nu are o cauza cunoscuta reprezinta si aceasta un simptom nespecific in cancerul de col uterin.
Text: Dr.Nicolae Gica, Medic rezident obstetrica-ginecologie