Acidul folic – de ajutor în menstruația abundentă?
Vitaminele și mineralele sunt elemente esențiale pentru buna funcționare a organismului; printre ele se regăsesc folații și acidul folic. Acidul folic este un supliment alimentar, care în organism se transformă în folat, cunoscut și ca vitamina B9, vitamină hidrosolubilă, astfel încât poate fi absorbit și utilizat în procesele fiziologice. Printre cele mai importante funcții ale acidului folic sunt susținerea sistemului nervos și a sistemului imunitar, previne apariția stărillor depresive, însă două funcții esențiale sunt regăsite în rolul acidului folic în formarea eritrocitelor (a celulelor roșii sangvine ) în anemie megaloblastică și prevenirea apariției anomaliilor de tub neural, malformații apărute în primul trimestru de sarcină. Prevenția apariției malformațiilor sistemului nervos se face prin administrarea de acid folic 5 mg pe zi, în perioada de preconcepție.
Pentru că ştim ca îţi doreşti tot ce este mai bun şi vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 22% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Pentru că un număr considerabil de femei, la nivel mondial, se confruntă cu menstruații abundente (parte din ele fără cauză organică), s-au derulat studii în care a fost propusă administrarea de acid folic în vederea reducerii sângerării în cazul menstruației abundente. Dar care sunt cauzele menstruației abundente?
Una dintre cauzele cu care mare din femei se confruntă cel puțin o dată în perioada fertilă a vieții (cuprinsă între prima menstruație – menarhă și ultima – intrarea în menopauză) este dezechilibrul hormonal. Acesta se produce ca urmare a imbalanței între estrogeni și progesteron, hormoni secretați de ovar. Principalul factor de risc tot mai des întâlnit este obezitatea, urmată de diagnosticul de sindrom de ovare polichistice, rezistență crescută la insulină, afecțiuni tiroidiene, dar și factori de risc externi, pe care de multe ori nu îi considerăm capabili de a produce modificări importante în organism, însă, prin excludere, uneori rămân singurii incriminați, de tipul stress-ului produs de locul de muncă sau alimentația nesănătoasă, de tip fast food consumată în exces.
Cele mai frecvente cauze de apariție a menstruației abudente
Fibromul uterin reprezintă o afecțiune ginecologică a cărei vârstă de diagnostic a început să scadă și este des întâlnită chiar începând cu vârsta de 25 de ani. Fibromul uterin este o formațiune benignă, localizată în oricare dintre straturile uterului – localizarea sau prolabarea la nivelul cavității uterine poate provoca menstruații neregulate, abundente și/sau prelungite. Polipul uterin este o formațiune apărută la nivelul uterului, care, dacă este bine vascularizată poate produce menstruații abundente și prelungite. Polipii sunt cel mai frecvent benigni. Adenomioza este o afecțiune benignă care interesează uterul în totalitate și scade calitatea vieții pacientei, prin menstruații abundente și dureroase, cu răspuns slab la medicație orală antispastică sau antiinflamatorie. Dispozitivele intrauterine (DIU) având la bază metal ( cupru, aur, argint ) pot produce în primele 6 luni dureri, menstruații abundente și prelungite. Cele mai multe paciente tolerează bine dispozitivele intrauterine pe bază de metal, însă fiecare organism este diferit și e important să vorbești cu ginecologul tău despre scăderea calității vieții în urma plasării DIU.
Avortul de trimestru 1 ( sau avortul menstrual). În cazul în care nu folosești o metodă de contracepție sau sarcina este planificată și brusc ai o sângerare vaginală importantă, e posibil să se producă un avort, complet sau incomplet.
Afecțiunile neoplazice, cancerul de col uterin, vagin, vulvă, uter ( endometru), ovar, care preponderent apar la femeile care nu efectuează periodic consultul ginecologic. Cea mai mare parte a cancerelor din sfera genitală feminină sunt prevenibile!
Afecțiunile sistemice pot produce modificări prin care se modifică coagularea sângelui, astfel încât menstruația va fi mai abundentă și/sau prelungită. Acest lucru se aplică și în cazul medicamentelor anticoagulante.
Cea mai mare parte a acestor afecţiuni produc în organismul femeii anemie și din toate tipurile de anemii produce anemia hipocromă microcitară, de tip cronic, care se tratează cu suplimente pe bază de fier. De aceea, acidul folic nu reprezintă un remediu în menstruația abundentă în cele mai multe cazuri, dar poate fi folosit în cazul în care, în urma analizelor sangvine, există anemie megaloblastică. De asemenea, acidul folic este o ustensilă indispensabilă în prevenirea defectelor din primul trimestru de sarcină – defectele de tub neural, care încadrează pacienta la sarcină cu risc, putând avea consecințe grave asupra fătului. Prevenția se face prin administrarea Acid folic 5 mg/zi, din perioada de preconcepție.
Cea mai bună modalitate de a preveni apariția a anemiei și a afecțiunilor este de a face periodic controlul ginecologic sau în cazul apariției simptomelor (dureri la menstruatie, menstruație abundentă, prelungită), să te adresezi medicului ginecolog în cel mai scurt timp. În cazul prezenței anemiei, următorul pas este stabilirea tipului de anemie și a terapiei caracteristice acesteia, acidul folic fiind indicat doar în cazul anemiei megaloblastice. Nu uita că o suplimentare excesivă este la fel de nocivă precum un deficit!
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!