Ce este cistita interstitiala?
Cistita interstitiala este descrisa in literatura de specialitate ca fiind o inflamatie intramurala, interstitiala a peretelui vezical. Se defineste totodata prin durere suprapubiana cronica (cu o durata de peste 6 luni) asociata cu umplerea vezicii urinare, careia i se asociaza polachiuria diurna, nicturie si imperiozitatea mictionala, toate acestea manifestandu-se in absenta unei infectii urinare sau a altei afectiuni vezicale.
Cum se manifesta cistita interstitiala?
Cistita interstitiala este o afectiune cronica ce se caracterizeaza prin perioade de recidiva si de remisie, medicii la ora actuala neintelegand pe deplin simptomatologia bolii si aparitia durerilor la anumite interval de timp, toate aceste observatii aflandu-se in stadiul de cercetare si de verificare a unor teorii ce nu sunt inca demonstrate sau argumentate stiintific. Simptomele pot fi usoare sau severe si pot varia in intensitate, chiar si la acelasi individ de-a lungul timpului.
In Europa, formele non-ulcerative se intalnesc mai ales la femeile tinere, cu capacitate vezicala normala, in timp ce formele ulcerative intereseaza femeile in varsta ce au o capacitate vezicala redusa.
Durerea este dependenta de gradul de umplere a vezicii, tipic este mai intensa atunci cand vezica este plina, durerea iradiind catre zona genitala fiind ameliorata de mictiune, caracteristic fiind faptul ca reapare insa la scurt timp dupa aceasta.
Diagnosticul si tratamentul cistitei interstitiale
Examinarea fizica a unui individ cu cistita interstitiala poate dezvalui o sensibilitate a vezicii urinare prin apasarea pe abdomen deasupra osului pubian sau in timpul examinarii pelvine. Atat sumarul de urina, cat si urocultura sunt intotdeauna sterile.
Diagnosticul cistitei interstitiale se bazeaza pe examenul clinic, care este caracterizat prin sindromul iritativ dureros vezical si paraclinic, include cistoscopia care ne ofera informatii valoroase despre leziunile patognomonice ale acestei afectiuni, glomerulatia si ulcerul Hunner. Din nefericire, boala raspunde slab la tratament in majoritatea cazurilor, nicio terapie nu a diminuat progresia, de aceea scopul tratamentului este de a ameliora simptomele.
Managementul acestei boli poate fi: conservator, nechirurgical sau chirurgical.
Nu exista nicio dovada stiintifica ce leaga dieta alimentara de cistita interstitiala, dar medicii si pacientii considera ca anumite alimente, inclusiv alcoolul, condimentele, ciocolata, cafeina si citricele, pot contribui la iritarea si inflamarea vezicii urinare.
Terapia medicamentoasa cuprinde: antihistaminice, corticoizi, antiinflamatoare nesteroidiene, anticolinergice, antispastice, prostaglandine etc.
Terapia vezicala se bazeaza pe instalatii cu nitrat de argint, heparina, dimetilsulfoxid, corticosteroizi, lidocaina. Rar, cistita interstitiala poate conduce la fibrozarea peretilor vezicali determinand o vezica mica, contractata. Aceste paciente necesita o interventie chirurgicala clasica.
La ora actuala, tratamentul de electie este reprezentat de instilatiile intravezicale cu acid hialuronic.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie