Care este scopul unei relatii?
In primul rand trebuie sa spunem clar, de la inceput, ca o relatie nu inseamna sa asteptam ca partenerul sau partenera sa ne faca fericiti. Atunci, cam care ar fi motivele care ne fac sa vrem sa avem pe cineva atat de apropiat? Care ar trebui sa fie, intr-un final, telul unei astfel de legaturi? Un raspuns scurt ar fi ca depinde foarte mult de persoana pe care o intrebi , de felul in care vede viata si ce spera sa i se intample.
O abordare conservatoare a subiectului ne-ar conduce catre o concluzie pe care o accepta foarte multi oameni: scopul apropierii dintre doua persoane care devin un cuplu este acela de a mentine structurile sociale si de a trai in cadrul acestora. Conform acestei gandiri, casatoria si copiii reprezinta parcursul firesc al fiecarui cuplu in parte.
Unii oameni spera ca relatia sa le umple golul interior, dar nu se intampla
Exista si oameni care considera ca scopul unei relatii este acela de a-si descoperi jumatatea cea buna, persoana care sa ii completeze, care sa fie tot ce isi doresc. Acestia sunt cei care cauta in exterior ceva care sa umple golul interior. E posibil sa para romantici cateodata, dar nu este o abordare deloc sanatoasa.
Un alt fel de a privi problema este punctul de vedere al celor oarecum egoisti. Ei considera ca o relatie trebuie sa-i faca fericiti, sa-i ajute sa evolueze ca indivizi sau sa le satisfaca nevoile. Intr-un fel, incearca sa devina mai buni sau sa se bucure de viata mai mult; „folosindu-se” de partener intr-o astfel de maniera nu le va aduce insa ceea ce se asteapta. Chiar daca vor ajunge unde isi doresc, va fi pentru scurta vreme.
Probabil ca ati auzit cel putin o persoana spunand cel putin o data: „Pur si simplu nu vreau sa fiu singura” sau „Mi-e teama sa nu cumva sa mor singura”. Acestia sunt cei/cele care trateaza pe oricine ca pe un colac de salvare. Dar si mai extrema este abordarea nihilista, de tipul: „Nu are niciun rost”. Bun. Acum, ca am terminat cu aspectele din zona „asa nu”, sa ne concentram putin pe ceea ce ar fi de facut.
Este esential sa te cunosti si sa iti intelegi nevoile
Marea problema este aceea ca multe aspecte ale vietii fiecaruia dintre noi sunt in afara zonei pe care o putem controla si depind de caracterul si deciziile altor oameni. Dependenta de altcineva nu iti poate aduce nimic bun; nici fericire, nici statut social, nici scop in viata si nici nu te salveaza de singuratate sau de alte frici. Nu poti gestiona felul de a fi, alegerile sau gesturile pe care le fac cei de care lasi sa depinda lucruri si intamplari importante pentru tine. Este esential sa te cunosti, sa iti intelegi nevoile si sa iti asumi rolul de „actionar majoritar” in ceea ce priveste propria-ti bucurie de a trai. Foarte important de inteles: dependenta de o alta persoana nu inseamna dragoste.
Care ar putea fi atunci scopul unei relatii? Oricare ar fi, trebuie sa includa termenul „neconditionat”. Dragostea, a ta pentru tine si a ta pentru altii, este ceea ce trebuie sa inveti sa practici. O relatie este ca o aventura, cu suisuri si coborasuri, pe care o traiesti impreuna cu persoana pe care o simti ca nu are cum sa lipseasca.
Iti recomandam sa te concentrezi asupra eforturilor pe care trebuie sa le faci si asupra responsabilitatilor pe care le presupun. Este esential sa nu pierzi din vedere dorintele si nevoile partenerului/partenerei. Sunt deja prea multi oameni pentru care conteaza doar ceea ce pot obtine de la jumatatea lor. Un sfat bun este sa ai grija de nevoile tale emotionale si bunastarea ta, investindu-le apoi in viata persoanei cu care alegi sa imparti bune si rele. Sa fie suficient pentru a reprezenta un scop? Nu are nimeni cum sa fie sigur. Dar, cu siguranta, a invata sa te iubesti si sa ii iubesti si pe altii este suficient pentru a-ti forma un sistem de gandire care sa te ajute sa traiesti momente ca cele de care speri sa ai parte.
Citeste si 5 principii ale unei relatii reusite
Text: Ionut Solescu
Sursa: yourtango.com