Motivele psihologice pentru care sexul devine dureros
Durerea resimtita in timpul actului sexual poarta numele de dispareunie. Ea poate fi intalnita la ambele sexe, dar apare cu preponderenta la femei. La barbati se manifesta destul de rar si are, de cele mai multe ori, cauze fizice. Durerile pot fi permanente sau intermitente si se pot instala cu putin timp inainte, in timpul si chiar dupa contactul sexual.
Cauzele dispareuniei sunt fie organice, fie psihologice
Se cunosc atat de putine lucruri despre durerea sexuala deoarece oamenii nu vorbesc deschis despre problemele sexuale, asa cum vorbesc, de exemplu, despre durerea de masea. Ei prefera sa sufere in tacere. Dar o vizita la medic este necesara pentru a putea depista cauza si a o inlatura.
Factorii fizici care conduc la aparitia durerii sexuale
Factorii fizici constau, cel mai adesea, in boli cu transmitere sexuala, tumori, infectii urinare, rani in zona genitala sau alte disfunctii ale organismului. De multe ori, simpla tratare a cauzei fizice nu este suficienta pentru eliminarea durerii, deoarece persoana se asteapta ca experienta sa fie dureroasa si se comporta ca atare. Impactul psihologic este puternic, iar perceptia modului in care persoana se raporteaza la actul sexual este distorsionata. Asadar, tratarea cauzei fizice trebuie insotita si de consiliere psihologica.
Factorii psihologici care conduc la aparitia durerii sexuale:
Trauma – abuzurile sexuale provoaca emotii negative foarte puternice, care nu doar impiedica aparitia placerii in timpul actului sexual, ci produc si durere fizica. Amintirile experientei neplacute blocheaza capacitatea de a te relaxa, iar pragul de toleranta pentru durere devine extrem de scazut. Organismul reactioneaza si intra in stare de alerta.
Frica – fiecare dintre noi avem propriile proiectii asupra actului sexual, asupra senzatiilor pe care ne asteptam sa le avem. Inceputul vietii sexuale este marcat de o sumedenie de temeri cu privire la prima noapte de dragoste. Si cu cat tinerele fete se gandesc mai mult ca aceasta experienta va fi una dureroasa, cu atat starea de angoasa creste. De aceea, educatia tinerilor in acest sens contribuie in mod pozitiv la satisfactia lor sexuala de mai tarziu. Rusinea si jena preluate si inoculate cu grija de familie participa si ele cu succes la dezvoltarea unei inhibitii exagerate fata de actul sexual, in care lipsa comunicarii cu partenerul face lucrurile si mai complicate.
Conflictele interioare – neacceptarea situatiei prezente si neidentificarea cu postura in care te afli in acel moment al vietii tale iti pot genera reactii de aparare, traduse prin durere. Este ca si cum, in mod constient, ti-ai dori sa faci ceva, iar, in mod inconstient, nu esti pregatita pentru acest lucru. Conflictul interior poate fi rezolvat constientizand si acceptand situatia de fapt si, in masura in care este posibil, aducand o schimbare pozitiva in viata ta.
Lipsa interesului fata de sex – obligatia resimtita de tine de a face sex atunci cand nu ai chef poate duce la aparitia durerii.
Ce poti face daca sexul devine dureros?
Poti incepe prin a-ti raspunde singura la cateva intrebari referitoare la perioada in care au inceput sa apara durerile, frecventa lor si legatura cu partenerul actual. Daca factorii care au declansat durerea sunt psihologici, avem nevoie, pe langa suportul emotional si intelegerea partenerului, de un specialist care sa ne ghideze in tratarea acestei afectiuni.
Text: Psiholog Dana Comanescu