Viata sexuala, intre libertate si constrangere
Iata-ne, astazi, adulti si poate intr-o relatie de cuplu stabila, dandu-ne seama ca sfaturile parintesti de altadata aveau un sens si un rost. Imaturitatea noastra de atunci nu ne permitea sa intelegem acest lucru, insa profetiile lor implinite prin dezamagirile ulterioare ne-au determinat sa mai ciulim urechile, macar din cand in cand, la vorbele lor.
Obedienti sau libertini
Avem de-a face cu doua tipuri de persoane.
• Obedientul poate simti frustrare sau nemultumire cauzate de amanarea sau infranarea dorintei de aventura pasionala in doi, dar are posibilitatea sa experimenteze o relatie de cuplu bazata pe echilibru si fidelitate, in cazul in care partenerul sau partenera sa ii impartaseste aceleasi principii de viata.
• Pe de alta parte, libertinul acumuleaza masiv satisfactii erotice frecvente si variate, fara implicari emotionale sau dorinte de crestere a uneia dintre relatii. Riscul major la care se supune va fi descoperit la varsta maturitatii, si anume acela ca viata sa nu a fost decat un lung sir de partide sexuale, dincolo de care nu se mai zareste nimic.
• Adolescentii sau tinerii care fac parte din categoria celor submisivi, ascultatori si obedienti insereaza in gandirea si simtirea lor idei si sugestii pana la stadiul in care interiorizarea este atat de inalta incat acestia ajung sa creada ca le apartin in totalitate. Mai mult, acesti adolescenti cred ca o astfel de conceptie asupra primelor experiente in doi este benefica. Insa cum ramane cu libertatea gandirii si a simtirii?
• O alta categorie de adolescenti se exprima comportamental fara inhibitii si autocontrol. Acestia se lasa influentati in mai mare masura de anturajul de prieteni sau colegi decat de parinti. De cele mai multe ori, influenta acestora este nefasta. Astfel, din pacate, acesti tineri descopera prea devreme capcanele si dezamagirile aparute in drumul spre sexul sau inima celuilalt.
Fiecare cuplu este unic
A nu se intelege faptul ca aceste doua mari categorii sunt exclusive. Este necesar sa cunoasteti ca fiecare cuplu are istoria sa in functie de personalitatea fiecarui partener si a istoriei sale de familie. Insa, limitarile si interdictiile celorlalti referitoare la emotiile voastre exprimate va determina in suflet frustrare, nemultumire, complexe sau blocaje pe linia de comunicare cu sexul opus.
Gustul amar al dezamagirii
Privind astfel lucrurile, ne dam seama ca sansele unor relatii mai deschise, mai spontane, mai autentice cu cei din jurul nostru sunt mai mari in cazul persoanelor carora li se permite sa se exprime liber, fara constrangeri, chiar cu riscul de a gusta din amaraciunea dezamagirii din iubire. Sau, cum se spune in popor, “a da cu capul de pragul de sus”. In aceeasi masura cresc si sansele de a experimenta in toata splendoarea fericirea extatica a unei relatii de cuplu plina de afectiune.
Atunci cand intram intr-o relatie care se dovedeste a fi gresita si fara nici o perspectiva de reusita in viitor din proprie initiativa sau din orgoliu, ne este mult mai usor sa gestionam esecul relational decat daca am astepta la nesfarsit un partener pe care ceilalti il vor considera potrivit pentru noi. Evitarea sexului opus si plafonarea intr-o asteptare fara sens ne va cauza mai multa frustrare si nemultumire in viata noastra.
Text: Ioana-Corina MARCU,
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
E-mail: