Varstele sexului
Sexualitatea umana, fie ca vorbim despre cea feminina sau despre cea masculina, este influentata de o serie de factori precum structura fizicului, personalitatea, modelele sociale insusite si nu in ultimul rand de ceea ce se cheama varsta.
Totul incepe cu prima experienta erotica invaluita in incertitudine, curiozitate si teama, continua cu o sexualitate debordanta la inceputul varstei adulte, dar estompata mai tarziu de monotonie si venirea pe lume a copiilor, si se incheie cu o sexualitate aflata intr-un continuu declin odata cu inaintarea in varsta. In urma cu un secol, parintele psihanalizei, Sigmund Freud, sustinea faptul ca “viata sexuala a oamenilor debuteaza inca din copilarie”. Daca stam sa ne gandim, cei mici sunt curiosi in ceea ce priveste organele lor genitale, acestia incepand sa se exploreze prin atingere.
Adolescenta, momentul de debut al vietii sexuale
Perioada adolescentei reprezinta momentul de debut al vietii sexuale. Sexualizarea isi pune amprenta pe toate modificarile biologice si anatomice survenite, deoarece tanarul adolescent se vede acum dotat cu o noua functie, aceea de a intretine relatii sexuale si de a procrea.
Reusita primelor relatii intime este influentata de imaginea de sine pe care o au adolescentii despre ei insisi. Disponibilitatea ulterioara erotica, dorinta sexuala si comportamentul psihosexual sunt marcate de unul dintre cele mai importante momente din viata lor, si anume cel initiatic sexual.
La varsta adulta, sexualitatea intampina noi si noi provocari…
La intrebarea „cat de importanta este absenta vietii sexuale?” si prin ce influenteaza ea, cele mai multe studii au demonstrat ca lipsa sexualitatii intr-o relatie reduce calitatea vietii, provoaca stres emotional si afecteaza grav relatiile dintre parteneri.
Se pare ca 91% din barbatii casatoriti si 84% din femeile casatorite considera viata sexuala ca fiind deosebit de importanta.
Cele mai multe cupluri se plang la un moment dat de lipsa dorintei sexuale in ciuda faptului ca partenerii inca simt iubire unul fata de celalalt. S-a constatat faptul ca, in timp, cuplurile casatorite au o dorinta sexuala mai diminuata cu aproximativ 40%. Stresul, oboseala, jobul, copiii, grijile cotidiene, conflictele cu ceilalti sunt doar cateva elemente disturbatoare ale dorintei sexuale. In mod cert, acestea vor conduce la acumulari de frustrari si tensiuni care pot oricand sa explodeze.
Odata cu inaintarea in varsta, sexualitatea intra in declin
Odata cu inaintarea in varsta, declinul activitatii sexuale este inevitabil. Schimbarile hormonale sunt responsabile doar partial pentru aceasta regresie a sexualitatii umane. La femei, scade productia de estrogen si astfel se instaleaza menopauza. In cazul barbatilor, scade productia de testosteron si apare andropauza. Totusi, nu exista o obligatie ca aceste devieri sa se intample.
Exista o multime de cupluri care sunt echilibrate si care isi continua activitatea sexuala prin mangaieri, tandrete, imbratisari. Astfel se stimuleaza si se imbogateste intimitatea relatiei de cuplu. Modificarile hormonale genereaza scaderea libidoului sau a energiei instinctelor sexuale, ceea ce va conduce la declinul activitatii erotico-sexuale. Insa, este foarte importanta atitudinea individului fata de sine, de varsta si de situatia in care se afla, influentand astfel manifestarile sexuale din aceasta perioada.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei