Transmiterea sexuala a VHB
Hepatita B reprezinta o boala cu afectare hepatica care este provocata de infectia cu virusul hepatic B (VHB). Acesta prezinta o perioada de incubatie de 6-8 saptamani.
Hepatita B este o boala cu transmitere sexuala, aceasta fiind una dintre cele mai importante modalitati de transmitere a virusului. Complicatiile date de hepatita B sunt responsabile pentru cca 1,5-2 milioane din decesele inregistrate anual in lume.
Cum se produce infectarea cu virusul hepatic B
In faza initiala, infectia cu VHB produce forma acuta a bolii, cu simptomatologie care se poate intinde pe parcursul a cateva saptamani. Dupa aceasta perioada, majoritatea indivizilor infectati (90-95%) se vindeca si dezvolta imunitate, impiedicand astfel o alta infectie cu VHB. Totusi, un mic procent dintre pacientii infectati dezvolta forma cronica a bolii, aceasta fiind asociata cu complicatii pe termen lung: ciroza, insuficienta hepatica si cancer hepatic.
Cum se transmite VHB?
- Transmiterea infectiei cu VHB poate avea loc in faza initiala a infectiei sau in stadiul cronic. Actul sexual neprotejat reprezinta o importanta si principala modalitate de transmitere a infectiei cu VHB. Infectia cu VHB se poate transmite prin orice tip de contact sexual neprotejat, cu procente usor crescute pentru sexul anal. De asemenea, se inregistreaza procente crescute in randul pacientilor gay.
- Sarutul reprezinta o cale de transmitere putin probabila, insa, daca exista solutii de continuitate pe mucoasa bucala/gingie si schimb de cantitati crescute de lichide corporale (secretii/saliva/sange), si aceasta ruta de transmitere poate fi luata in calcul.
- De asemenea, o alta ruta importanta de contaminare cu VHB o constituie transmiterea verticala de la mama la fat in timpul sarcinii. Aceasta ruta de transmitere a infectiei este foarte periculoasa deoarece 80% din copiii infectati au risc de dezvoltare a infectiei cronice.
- Totodata, VHB se poate transmite prin contactul direct/intepare/taiere cu sange/produsi de sange sau alte lichide/secretii ale corpului uman.
Pot vibratoarele sau folosirea de alte jucarii sexuale sa transmita VHB?
VHB este un virus care poate supravietui in afara corpului uman mai mult de 7 zile, iar aceasta ruta de contaminare poate fi luata in calcul daca exista obiecte de uz comun. Riscul de contaminare creste in conditile existentei de solutii de continuitate pe mucoase/tegument si coexistent altor infectii locale ginecologice.
Folosirea prezervativului poate preveni transmiterea sexuala a VHB?
Studiile arata ca prezervativul prezinta o eficienta de cel putin 99% in prevenirea tuturor bolilor cu transmitere sexuala, daca este folosit corect si regulat.
Cum se prezinta infectia cu VHB?
Tabloul clinic caracteristic infectiei cu VHB – forma acuta − este evident in circa jumatate din cazuri. Restul pacientilor prezinta forme subclinice, fara rasunet, care trec neobsevate de catre pacienti. Atunci cand sunt prezente, simptomele se manifesta sub forma de icter (coloratia galbena a pielii si sclerelor), sindrom subfebril, fatigabilitate, artralgii, greata, durere la nivel hepatic.
Poate fi prevenita infectia cu VHB?
In prezent exista un vaccin antiVHB care este inclus in schema obligatorie de vaccinare pentru toti nou-nascutii. De asemenea, si adultii pot beneficia de acest vaccin, fiind recomandat in special grupelor populationale aflate la risc: indivizi activi sexual, parteneri multipli, consumatori de droguri, cadre medicale sau persoane care sunt expuse la manipularea produselor de sange/ace/obiecte ascutite/taietoare, rudele/partenerii pacientilor cunoscuti cu infectie cronica cu VHB etc.
Cum poate fi diagnosticata infectia cu VHB?
Diagnosticul se stabileste in urma tabloului clinic corelat cu analizele de laborator: determinari imunologice sangvine − AgHBs, Ac anti VHB, Ac anti HBe.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie