Secretele vieţii sexuale după ce deveniţi părinţi
A avea un copil este minunat, o experiența de viața incredibilă! Însă oricât de îndrăgostit ai fi de mica ființă ce a apărut în viața ta, îngrijirea unui copil mic reprezintă o încercare pentru viața ta sexuală!
Deși reîntoarcerea la evoluția sexuală a lucrurilor poate fi dificilă, este un proces necesar care provoacă majoritatea cuplurilor Acest lucru poate fi dificil, dar realizabil, atâta timp cât ai așteptări rezonabile de tine și de corpul tău. Majoritatea femeilor primesc OK de la medicii lor pentru a face sex la patru – șase săptămâni după naștere. Însă este bine de obținut aceasta aprobare, întrucât mai pot exista secreții vaginale (lohii), sau dacă au fost ligaturi la acel nivel, este nevoie ca totul să fie vindecat înainte de reluarea activității sexuale.
Un alt mare impediment este lipsa somnului- mai ales atunci când copilul trebuie hrănit la 2-3 ore, proces ce poate dura luni de zile, iar o mama extenuată, sigur nu are chef de sex.
În timp ce întreruperile nocturne continuă, se poate să simți că ai devenit un robot, lipsit de senzații și dorințe. Și tatăl ar putea fi la fel de obosit, dar bărbații sunt în continuare mai interesați de sex. Pentru ei, este deseori o modalitate de a se relaxa și de a se simți mai apropiați emoțional de mamă; ei nu au nevoie de multă încălzire înainte de a face sex. În schimb, majoritatea femeilor au nevoie de discuții și de preludiu pentru a deveni excitate.
Dacă oboseala te împiedică să-ți recuperezi viața sexuală, primul lucru de făcut este să vorbești cu partenerul tău despre asta. Poți spune :”Chiar sunt obosită, dar vreau să fac sex cu tine! ”, iar apoi să descoperiți soluții creative de rezolvare a problemelor. O idee ar fi ca și partenerul sa aibă grija de copil așa încât să te poți odihni și în acest fel să apară și cheful de sex. De asemenea, gândește-te la sexul de dimineață, când amândoi aveți șansa sa fiți odihniți și când cel mic își face siesta. Sprijiniți-vă de familie sau prieteni sau de un ajutor, astfel încât să puteți avea timp fără copil. Desigur, copilul tău s-ar putea trezi în cel mai rău moment posibil – în timp ce încerci să reînnoiești acele flăcări din dormitor. Este important să avem un simț al umorului cu privire la întreaga situație. Amintiți-vă că nu va dura pentru totdeauna. Hormonii fac și ei parte din problema sexului. Nivelurile de estrogeni scad după naștere. Acest lucru poate provoca o lipsă de lubrifiere vaginală, ceea ce poate face sexul dureros sau mai puțin plăcut. Există însă soluții recomandate de medic, în farmacii, etc. și pentru acest lucru.
Modificările hormonale după naștere ar putea fi, de asemenea, legate de depresia postpartum, care poate inhiba dorința sexuală. Aceste sentimente de tristețe, anxietate, iritabilitate pot dura câteva săptămâni sau chiar luni. Discută cu medicul tău dacă ai aceste sentimente, mai ales dacă se agravează sau dacă te simți fără speranță sau tristă de cele mai multe ori.
Alăptarea are multe beneficii. Dar poate crea mai multe capcane atunci când încerci să reiei viața sexuală. Cheltuirea unor cantități extraordinare de energie fizică și emoțională consumată de către bebeluși poate bloca accesul la mintea și corpul sexual al unei mame care alăptează. De cele mai multe ori partenerii se simt frustrați , dați la o parte.
Compasiunea este la fel de importantă ca pasiunea. Lasă-ți partenerul să scoată aceste sentimente la suprafață, astfel încât să le puteți gestiona împreună.
Alăptarea constantă sau pomparea laptelui poate face sânii să fie atât de sensibili încât să nu dorești să fii atinsă în zona aceea. Mângâierea sânilor unei femei care alăptează poate provoca pierderea laptelui, ceea ce poate fi o problemă pentru ambii parteneri. Uneori, orgasmul poate face ca laptele să se elibereze involuntar.
Apariția de modificări ale corpului, atât din interior, cât și din exterior, mai ales prin acumularea de kilograme, face ca multe femei să fie deprimate de propriul corp. Și dacă nu te mai simți la fel de atrăgătoare, ceea ce îți declară partenerul, cuvintele lui frumoase adresate ție, poate ajuta mult în acest context.
Fii de ajutor partenerei tale în a-și corecta greutatea. De exemplu, poți veghea bebelușul timp de o jumătate de oră pentru ca ea să facă exerciții fizice, sau să-i acorzi mai mult sprijin în pregătirea unei mesei sănătoase.
Fii sincer în legătură cu ce te reține
Dacă mai aveți probleme să vă reluați viața sexuală – în afară de problemele fizice – s-ar putea să fie momentul să aruncați o privire la ce se întâmplă emoțional în relația voastră.
Unul dintre blocajele emoționale tipice este sentimentul de furie sau resentiment pentru a fi schimbat scutece acasă toată ziua, în timp ce soțul tău se alătură „lumii reale” și face lucruri „normale” precum lucrul în afara casei și statul de vorbă cu adulții. Alte mari blocaje emoționale provin de obicei din conștiința de sine despre corpul și oboseala mentală.
Multe dintre aceste probleme pot fi abordate prin discuții cu partenerul. Bazându-te pe sprijinul partenerului, îți întărești ideea că sunteți amândoi și împreună în această nouă responsabilitate
Nu uita consilierea cuplurilor. Terapeuții celebri recomandă ca fiecare cuplu să caute în mod proactiv terapia cel puțin o dată după ce a avut un copil. S-ar putea să ajute la rezolvarea problemelor mai mici înainte ca acestea să se transforme în ceva mai grav.
Explorați alternativele: sexul este despre a vă simți bine reciproc și există multe modalități de a face asta Chiar și atunci când nu te simți sexy, fă un efort pentru a-ți exprima afecțiunea. Încercați să vă sărutați, să vă îmbrățișați, să vă țineți de mâini, etc,…Nu uitați să faceți asta în timpul zilei pentru a vă menține vii sentimentele de legătură.
Deși variază de la o persoană la alta, majoritatea problemelor sexuale pe care le întâmpină femeile după sarcină se îmbunătățesc în primul an. În primul an cu bebelușul , munca fizică este intensă. În acest timp, ambii parteneri trebuie să accepte că ar putea să nu facă atât de mult sex ca înainte. De asemenea, este realist să crezi că s-ar putea să nu te întorci vreodată la modul în care a fost înainte de copil. Cu fiecare etapă a dezvoltării familiei tale, poți intra într-o „nouă normalitate” cu sex.
Dar nu este vorba despre cât de mult sex faci. Este vorba despre cât de nefericit puteți fi fiecare dacă nu îl veți avea. Dacă un partener se simte refuzat tot timpul, creează o vulnerabilitate în relație … Aceste probleme trebuie rezolvate înainte de a fi prea târziu...