Rolul sexual pasiv, un rol controversat
Atunci cand vine vorba despre sexualitatea din Europa, partea pasiva corespunde rolului femeii in timpul actului sexual, deoarece, cel mai adesea, ea sta si barbatul este cel activ, preluand controlul si puterea pe plan erotic.
Exista o credinta conform careia acesta este motivul pentru care barbatul, prin prisma efortului fizic depus, este cel indreptatit sa oboseasca si sa adoarma dupa contactul sexual. Acest lucru este doar partial adevarat, deoarece ar fi impotriva rolului sau sexual ca o femeie sa faca avansuri avand initiativa mangaierilor si incercarilor de a-si excita doar ea partenerul de cuplu.
De-a lungul timpului s-a consolidat o cutuma conform careia fata sa fie cea cautata, curtata, aleasa, excitata si supusa unui preludiu din ce in ce mai intens, urmand ca, pana la urma, sa poata lua si ea initiativa pe plan sexual.
Femeia poate fi si activa?
Bineinteles ca da. Momentul in care femeia are curajul sa preia initiativa si fraiele actului sexual este cel in care aceasta incepe sa simta placerea sexuala adevarata. Pana atunci, ea poate simti un fel de incitare, confort, motivatie, dar in niciun caz o placere irezistibila.
Daca o femeie incepe sa isi miste activ partile corpului in timpul actului sexual, atunci aceasta exprima placerea sexuala resimtita prin toti porii corpului ei. Acesta fiind limbajul femeii nonverbal la nivel corporal.
De asemenea, vocea nu reprezinta o exceptie, fiind foarte importanta in activismul sexual feminin. Gemetele, suspinele si vorbele cu iz erotic fac deliciul oricarui act sexual.
Barbatul pasiv, imaginea homosexualitatii
De regula, atunci cand femeile observa un barbat ale carui miscari inspira pasivitate si nu forta, atunci femeile au tendinta sa creada despre el ca arata precum un homosexual.
Motivatia lor consta in felul mai emotional in care se misca acestia. Asteptarea fireasca a femeilor este ca barbatii sa isi exprime mai multa disponibilitate pentru actiune.
Este lesne de dedus faptul ca barbatii si femeile au stiluri de miscare diferite in functie de sexul biologic. Este vorba despre renumita comunicare nonverbala dintre sexe.
Totusi, acest tip de barbat are o caracteristica comportamentala laudabila si rara in randul barbatilor, si anume empatia fata de afectivitatea femeii. Poate ca tocmai de aceea homosexualii se pot lauda ca se inteleg de minune cu femeile…
Dincolo de pasivitate…
Motivele pentru care unii oameni aleg atitudinea pasiva atunci cand fac dragoste pot fi diverse. In primul rand, poate fi vorba despre inhibitie. Ea este intr-un fel necesara pe parcursul actului sexual, mai ales la sfarsit, in postludiu, cand apare faza refractara. Dar unii oameni sunt inhibati tot timpul actului sexual, fiind cu adevarat stangaci.
Un alt motiv pentru care un om poate manifesta o atitudine pasiva atunci cand face dragoste este egoismul. De fapt, este vorba despre o exprimare genitala a egocentrismului. Persoanele cu o genitalizare mult accentuata au atitudini privind pasivitatea si activitatea apropiate de extreme. Cand femeile manifesta o puternica genitalizare, ele sunt destul de active. Dar barbatii cu genitalizare excesiva vor sa stea, pentru ca totul sa se desfasoare in jurul organului lor sexual si sa contemple propria placere oferita de partenera.
Ce e de facut?
De multe ori, pasivitatea in timpul actului sexual reprezinta un fel de abatere de la etica acelui cuplu. De aceea, pare important ca cei doi parteneri sa deprinda arta succesiunii armonioase a rolurilor. Astfel, ea va invata sa primeasca tandretea lui, trecand apoi la rolul celalalt, cel activ. El va sti sa fie la inceput activ, primind apoi ceea ce ofera ea.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei