Problemele sexuale, posibile semne ale instalarii tulburarii anxioase generalizate
Anxietatea generalizata, o afectiune serioasa!
Tulburarea anxioasa generalizata se caracterizeaza prin anxietate persistenta pentru o perioada de cateva luni. Aceasta tulburare afecteaza arii importante din viata umana, de la familie la locul de munca.
Pentru a deslusi daca o persoana sufera de anxietate generalizata avem la dispozitie trei chei diagnostice: ingrijorare si neliniste greu de controlat, tonus muscular crescut exprimat prin agitatie si cefalee, si simptome gastro-intestinale si cardiovasculare.
De asemenea, cele mai comune simptome sunt nervozitate, tremor, tensiune musculara, transpiratii, ameteala, palpitatii, disconfort gastric si, nu in cele din urma, problematici de natura sexuala.
Viata sexuala este serios afectata in cazul unei persoane care sufera de anxietate generalizata. Energia vitala este atat de consumata in incercarea de a gestiona toate aceste simptome prezentate anterior, incat nu mai ramane aproape nimic de oferit pe plan sexual. Or, este cunoscut faptul ca energia vitala simbolizeaza in esenta libidoul uman sau dorinta sexuala.
Teoria psihanalitica a sexualitatii incearca sa faca lumina!
Conform lui Freud, parintele psihanalizei, anxietatea este un semnal pentru pericolul penetrarii in constient a dorintelor infantile inacceptabile reprimate de natura sexuala.
Daca mecanismele de defensa nu reusesc sa neutralizeze pericolul, apare anxietatea simptomatica. Daca aceste mecanisme cedeaza complet, atunci anxietatea simptomatica evolueaza catre atacul de panica.
Adeptii teoriei psihanalitice sunt de parere ca este important a nu se eticheta anxietatea ca o tulburare, deoarece, astfel, se poate pierde semnificatia semnalului unui pericol. In acest mod, creste riscul de a se ignora acest pericol si cauzele sale.
Simptomele se amelioreaza cu trecerea timpului!
Varsta de debut este in ultima parte a adolescentei, pana la 20 de ani, dar pot exista unele simptome in antecedentele pacientilor.
Tulburarea anxioasa generalizata este de obicei persistenta si in lipsa tratamentului nu apar perioade de remisiune mai lungi. Totusi, cu inaintarea in varsta, pacientii au mai putine simptome si par mai putin afectati.
La majoritatea pacientilor se constata ameliorari in primele sase luni de tratament, dar de obicei au nevoie de un tratament pe termen lung.
Exista insa riscul de asociere a afectiunii cu depresia. In cele mai severe cazuri, poate aparea chiar si ideea suicidara.
Posibilitati de interventie terapeutica
In general, anxietatea se trateaza cu o terapie combinata, usor accesibila. Medicamentele sunt tratamentul de electie. Uneori, acestea se folosesc singure. Alteori, se folosesc in asociere cu terapia comportamentala sau alte tehnici de psihoterapie.
Studiile arata ca, sub un tratament corect, la 70% dintre pacientii care sufera de tulburari anxioase se constata ameliorari.
Pentru a realiza un tratament complex si eficient este utila combinarea tehnicilor de relaxare cu informarea pacientului asupra originii simptomelor si invatarea tehnicilor de controlare a anxietatii provocate de gandurile parazitare.
Pacientii anxiosi interpreteaza eronat semnificatia unor simptome ca palpitatiile sau ameteala, temandu-se ca acestea sunt semnele unei boli somatice grave. Tocmai de aceea este util sa i se explice pacientului fiziologia raspunsului anxios si relatia sa cu tulburarile anxioase.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei