Perfectionismul si tipul metrosexual
Termenul de perfectionism induce ideea de a cauta succes, acceptare, dragoste si implinire, insa persoanele care doresc a ajunge perfecte pot folosi actiuni si metode care priveaza accesul la iubire sau nu ajung a se bucura intru totul de demersurile intreprinse pentru atingerea scopului, deoarece sunt canalizate foarte mult pe a castiga. Astfel, perfectionismul poate parea o sabie cu doua taisuri, un mod de viata canalizat spre excelenta, dar totodata o canalizare oarba spre standarde inalte si scopul de a fi intotdeauna realizate. Nu este intotdeauna foarte usor sa ajungem la aceste standarde autoimpuse, asadar multi perfectionisti risca sa cada prada multor indoieli si temeri de dezaprobare, ridiculizare si respingere.
Ca sa intelegem diferentele in ceea ce priveste un stil perfectionist si un stil sanatos de abordare de viata, voi incerca o paralela privind cateva caracteristici ale acestora:
Perfectionistul – stabileste standarde uneori nerealiste, greu de ajuns la ele, pe cand un stil de viata sanatos ar impune stabilirea unor standarde realiste si o ratiune pentru acestea. Perfectionistul este rareori satisfacut, satisfactia lui este insasi perfectiunea, pe cand, in mod normal, ar trebui sa ne bucuram atat de proces, actiuni, demersuri intreprinse cat si de rezultatul lor. Perfectionistul poate deveni mai usor deprimat cand experienta se termina printr-un esec, este preocupat de teama de esec, aceste aspecte ducand la epuizare de energie. In mod firesc, ar trebui sa invatam din greseli, sa le percepem ca si oportunitati de crestere si invatare, si nu sa consideram greselile ca dovada a nevredniciei noastre, iar acest aspect sa ne produca stari de anxietate, temeri, reactii defensive etc. Se stie ca perfectiunea are niste costuri. In plan psihologic, am putea spune ca aceste costuri sunt date de vulnerabilitatea crescuta la probleme de sanatate, anxietati, depresii, singuratate, relatii interpersonale cu probleme, stima de sine scazuta, frustrari etc. Credintele perfectionistilor sunt circumscrise de un mod ireal de a se raporta la lume si viata, deseori aceste persoane perfectioniste cred ca, daca ajung la rezultate pozitive, acest lucru se datoreaza numai faptului ca ele au anumite calitati si au crezut in perfectiune, cred ca numai ele fac lucrurile intr-un anume mod si numai asa sunt facute bine si ca pot depasi orice obstacol in calea succesului. In realitate, perfectionistii au adesea probleme cu amanarea sau ratarea unor termene de indeplinire a sarcinilor si cu o productivitate scazuta, deoarece, in cazul in care ceva nu iese cum a fost proiectat, sistemul lor de credinte este daramat si nu isi mai continua actiunile. In loc sa se concentreze asupra procesului de realizare a unei sarcini, perfectionistii se concentreaza exclusiv pe rezultatul eforturilor lor. Aceasta preocupare neobosita de scopul final devine cea mai mare raspundere a perfectionistului, de aceea, de multe ori, pot apare stari de anxietate care saboteaza eforturile perfectionistului.
Aceasta introducere privind caracteristicile tipului perfectionist ne face sa intelegem mai bine tipul metrosexual – ce poate fi inclus in aceasta categorie, preocuparea majora a acestuia fiind asupra modului cum se imbraca, a aspectului exterior, a ingrijirii frizurii, corpului, a atitudinii, gesticii si mersului etc.
Tipul metrosexual are un aspect fermecator si este preocupat de curatenie si de aspectul corporal perfect. Termenul de metrosexual nu descrie o preferinta sexuala (cum deseori este confundat cu tipul homosexual), ci un mod de viata – un mod de viata perfectionist in ceea ce priveste grija pentru aspectul exterior. Termenul de metrosexual este un neologism; termenul a aparut in Anglia dupa anii ’90, pentru a defini persoana de sex masculin ce are un comportament feminin in ingrijirea estetica (epilare, pensare, manichiura, pedichiura etc), dar uneori si in gesturi. Stilul de viata metrosexual este specific atat persoanelor cu venituri financiare ridicate, cat si studentilor sau tinerilor cu potential financiar mai scazut. Acestia din urma afiseaza o gama larga de comportamente, stiluri si simboluri atasate unui stil de viata modern, atat in plan verbal cat si in plan nonverbal. Tendinta acestora este de a se distinge de altii si a se considera persoane speciale. Portul camasilor, al pantalonilor si al pantofilor eleganti, al unei frizuri cu stil, al unor accesorii vestimentare viu colorate, ingrijirea fetei prin tratamente sau produse cosmetice, cat si pensatul, epilatul etc arata, pe de o parte, grija fata de sine, pe de alta parte, o nota de narcisism mai mult sau mai putin excesiv. Metrosexualismul poate fi analizat ca si un concept psihologic ce imbina perceptia proprie despre sine, precum si experientele personale despre trecutul pe care l-a experimentat, cat si rolul familiei de provenienta, al perceptiei altora despre sine etc. Depasirea perfectionismului necesita curaj in sensul acceptarii imperfectiunii caracteristice fiintei umane.
Avantajele si dezavantajele modului de a incerca sa devenim perfecti pot constitui punct de reper in evaluarea costurilor si implicatiilor acestei tendinte. Putem descoperi o dependenta de anumite aspecte, ca in cazul metrosexualului – de infatisarea exterioara, sau anumite comportamente compulsive datorate anxietatii, nervozitatii, sentimentelor de inadecvare, autocriticii excesive etc. Pentru un stil de viata sanatos se recomanda constientizarea limitelor cu privire la scopurile propuse, standarde realiste si limite realiste de timp pentru proiectele in desfasurare, posibilitati reale de realizare etc.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala