Perceptia parintilor asupra sexului, o enigma pentru adolescenti
De regula, daca vreun adolescent are vreo problema referitoare la confruntarea cu sexul, exista o mare probabilitate ca acesta sa-si fi surprins propriii parinti facand dragoste.
Evident ca unii adolescenti au ramas socati de ceea ce au vazut in mica sau marea lor copilarie iar alti adolescenti au tendinta de a fantasma asupra a ceea ce au vazut, adaugand de la ei detalii suplimentare picante.
Pentru orice adolescent sau tanar, este necesar si sanatos a avea o relatie rationala cu parintii sai in privinta sexualitatii sale. Pentru ca acest lucru sa se intample, este necesar ca el sau ea sa aiba cateva informatii despre sexualitatea parintilor in cauza. Nu vorbesc aici despre intregul istoric al vietii lor sexuale, ci ma refer la perceptia celor doi asupra sexului.
Este foarte simplu. Adolescentul poate observa lejer daca parintii sai se mai saruta, daca danseaza cu pasiune unul cu altul, daca isi trimit priviri de parca ar avea un secret placut, daca manifesta toleranta sau chiar interes fata de scenele sexy din filme etc.
In cazul in care rezulta ca parintii tai au o viziune pozitiva fata de viata lor sexuala, merita sa incepi o campanie de sustinere a acestei atitudini, prin
gesturi precum deconspirarea sertarului cu prezervative, comentarea amintirilor erotice pe care le-au relatat etc.
Urmatorul pas ar fi sa incepi sa-i obisnuiesti cu noua ta imagine, mai sexuala si mai matura.
Daca, in schimb, pentru acesti parinti viata sexuala este o inutilitate sau un act demn de dispret de care tinerii fac abuz, atunci este mai bine sa gasesti o forma de delimitare lucida fata de ei, caci pana la urma acest lucru tot se va intampla, sub forma unui conflict.
Cum sa abordezi cu parintii tema sexului
Din moment ce parintii tai te-au facut pe tine, acesti parinti au ceva experienta sexuala. Tatal tau a vazut macar pentru o perioada ceva frumos la mama ta, a reusit sa aiba macar un act sexual in viata lui si a luat cunostinta cel putin o data cu spectrul orgasmului femeii.
La randul ei, cu siguranta mama are activ in memorie cum a fost prima noapte de dragoste si a avut macar o data un moment de cumpana in viata sa sexuala cu privire la conceperea unui copil sau nu.
Este clar ca, pentru a reusi sa destainuie ceva din viata sa sexuala parintilor sai, tanarul are nevoie de un semnal clar de incredere din partea parintelui. Iar acest semnal este de obicei confesiunea pe care insusi parintele o face cu privire la viata lui sexuala.
Daca vrei sa discuti despre sex cu parintele tau, poti vorbi despre cum arata el in perioada de glorie a vietii lui sexuale. Iar daca nu se poate aborda tema sexului, ai posibilitatea de a-l antrena in discutie pe cel mai bun prieten al lui, ca sa-ti povesteasca despre toate aceste aspecte din viata parintelui tau.
Aceasta conversatie poate avea loc chiar si in prezenta parintelui tau, cu conditia ca accentul discutiei sa cada pe cum era acesta si nu pe ceea ce facea. Daca discutia este incitanta pentru parinte, el va fi acela care va marturisi ce facea intr-un moment sau altul de succes al propriei tinereti.
Ce se poate invata din povestirile unui parinte
In masura in care vorbim despre tata, tanarul poate afla cate ceva privind conceptia, despre femei, unele tipsuri cu privire la performante, confruntarea cu esecurile sexuale, comportamentul la prima intalnire, cum e cu primul sarut, cu prostituatele, cu penetrarea, cu unele pozitii, cum se simte un barbat cand i se naste un copil etc.
Iar daca parintele este mama, poti afla de la ea cum l-a cunoscut pe el, cum afecteaza aparatul genital viata sexuala, cum se impaca ciclul menstrual cu viata cotidiana, cum e sa ai o sarcina, cu ce boli ale aparatului genital se confrunta o femeie etc.
De aici rezulta ca discutia despre sex o porti de regula cu parintele de acelasi sex. Dar nu este inutila nici discutia cu parintele de sex opus, care poate deveni un “tradator” al propriului sex, vorbind despre ceea ce ar fi vrut sa aiba de la celalalt parinte sau filosofand pe marginea conceptiei, despre femei sau barbati.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei